Hirdetés
. Hirdetés

Magyarázkodik a Facebook az emberkísérlet miatt

|

Egy héten át manipulálta a hírfolyamot a legnagyobb közösségi portál még 2012-ben, ezzel befolyásolva a felhasználók érzelmeit.

Hirdetés

A tesztnek, ami mint kiderült nem ütközik törvénybe majd hétszázezer felhasználó volt tudtán kívül részese.

Hirdetés

"Egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához" - magyarázta a közösségi portál.

A kutatást két amerikai egyetemmel közösen végezték, hogy megvizsgálják, "változtatnak-e a felhasználók a posztolási szokásaikon attól függően, hogy milyen érzelmekkel találkoznak barátaik hírfolyamában" - idézte a Facebook közleményét a BBC.

Többen bírálták a kutatás módszereit, mások aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy milyen hatása lehet egy ilyen vizsgálatnak. A The Guardian idézte Jim Sheridan brit parlamenti képviselőt, aki hangoztatta: "az emberek magánéletéről szóló szövegeket manipulálnak, és engem aggaszt, hogy a Facebook és mások képesek az emberek gondolatait is befolyásolni a politikában vagy más területeken.

Ha így irányítják a gondolataikat, meg kellene védeni őket, illetve legalább tudniuk kellene arról, mi zajlik." Katherine Sledge Moore, az illinois-i Elmhurst College pszichológusa ellenben annak a véleményének adott hangot, hogy "annak alapján, amit a Facebook állandóan művel a hírfolyammal, és annak alapján, amit elfogadtunk, amikor csatlakoztunk a portálhoz, ez a kutatás valóban nem túl rendkívüli.

 

Az eredmények még csak nem is izgalmasak, de nem is ijesztőek". A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás egy héten át folyt 2012-ben.

A vizsgálatról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétette tanulmány szerint azok a felhasználók, akik hírfolyamukban kevesebb negatív történettel találkoztak, maguk is kisebb eséllyel írtak negatív híreket magukról, és fordítva.

Adam Kramer, a Facebook munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta: "úgy éreztük, fontos, hogy utánajárjunk annak a közkeletű aggodalomnak, hogy ha barátaik pozitív hangulatú híreit olvassák, akkor a felhasználók rosszul érezhetik magukat."

Az is foglalkoztatta a kutatókat, hogy ha a Facebook-használók barátaiktól negatív szövegeket olvasnak, az talán arra készteti őket, hogy ne látogassák az oldalt - tette hozzá. "Megértem, sokan miért tartják aggasztónak a tesztünket. Szerzőtársaimmal együtt igen sajnáljuk, hogy ilyen félelmeket váltott ki a kutatás" - mondta Karmer.

A kísérlet – jelenleg legalábbis úgy tűnik – nem ütközik jogszabályba. A Facebook rendszeresen változtat a hírfolyam szűrésének algoritmusán a felhasználói élményt, valamint a hatékonyabb reklámozást szem előtt tartva. Bár a gondolatok manipulálása morálisan megkérdőjelezhető, konkrétan nem beszélhetünk emberkísérletről.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.