Hirdetés
. Hirdetés

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe

|

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ma helyezték üzembe azt az IBM iDataPlex clustert, amellyel az eddigi 7 régió helyett 174 kistérségre lehet majd gyorsabb és pontosabb vészjelzést kiadni.

Hirdetés

Hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól az Új Magyarország Fejlesztési Terv (NFT II.) keretében, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

Az összesen 190 millió forintos keret felhasználásával megvalósult riasztórendszer központi eleme a 280 darab, négymagos Intel Xeon processzort és 3,3 terabájt memóriát tartalmazó IBM iDataPlex szuperszámítógép, amellyel az OMSZ meteorológusai az eddigiekhez képest 18-szor gyorsabban és pontosabban elemezhetik az időjárási adatokat. Az a numerikus előrejelzési modell, amely az intézet korábbi (2006-ban beüzemelt SGI Altix) szuperszámítógépén egy óra alatt futott le, a most üzembe állított IBM iDataPlex clusteren 3-4 perc alatt lefut.

Az előrejelzési modellek továbbfejlesztésére is kiterjedő projekt elsődleges célja, hogy az időjárási riasztások az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre készülhessenek el. Ezek a riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökésre, a kritikus csapadékmennyiségre, a jégeső vagy ónos eső előfordulására vonatkozó információt. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, melyekkel csökkenthető az okozott károk mértéke, de akár emberéletek is megóvhatók.

- Célunk egy olyan meteorológiai fejlesztés volt, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek észlelését, követését és előrejelzését hazánk minél kisebb térségeire lebontva - mondta Tölgyesi László, az OMSZ Távközlési és Informatikai Főosztályának vezetője. - Számunkra roppant fontos a folyamatos rendelkezésre állás, az időjárás ugyanis nem szünetel. Éppen ezért, választásunknál a gép kapacitása mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot, és fontos szempont volt az előre meghatározott időjárási modellek alapján futtatott benchmark tesztek eredménye is. Sokat nyomott a latban a géphez járó hároméves garancia is, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező három esztendőben karbantartásra sem kell költenünk.

- Az OMSZ komoly versenyeztetés után választotta az IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógépét, melynek maximális számítási teljesítménye 14 teraflops, azaz 14 ezer milliárd művelet másodpercenként - mondta Kohán Márk, az IBM Magyarország kereskedelmi képviselője. - Az IBM iDataPlex szuperszámítógép speciális kialakításának köszönhetően nagyon jól skálázható és energia hatékony rendszer. Az OMSZ-nél működő konfiguráció, amely két rack szekrényben összesen 140 node-ot tartalmaz, mindössze 38 kW áramot vesz fel.

A projekt során az IBM Magyarország üzleti partnere a KFKI Zrt. volt.

Hasonló felépítésű, fürtözött IBM szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.