Hirdetés
. Hirdetés

Magyarországon a Cisco üzleti tabletje

|

Idehaza is bemutatta a Cisco Systems kedden az Android operációs rendszert futtató, kifejezetten üzleti célú táblagépét, a Ciust. A készülék üzleti célú felhasználását segíti, hogy a vállalat rendszergazdái központilag menedzselhetik szinte valamennyi biztonsági beállítását.

Hirdetés

Ez a Cisco első olyan táblagépe, ami a hang- és videoalapú kommunikációt, a csoportmunkát és a virtualizációt magas szinten egyesíti. Az üzleti környezetre optimalizált Cius vállalati szintű biztonságot nyújt, így a cég hálózatán elérhető szolgáltatásokat és funkciókat rugalmasan terjeszti ki az irodán belül és azon kívülre. A táblagép lehetővé teszi a vállalkozások alkalmazottjai számára a gyártó valamennyi csoportmunka és kommunikációs alkalmazását, beleértve a HD minőségű videózást is.

 

A keddi, budapesti sajtóbemutatón kiemelt figyelmet kapott a Cius táblagéphez készült AppHQ szoftverközpont, amellyel vállalati táblagépes alkalmazások hozhatók létre, állíthatók rendszerbe és felügyelhetők. Az alkalmazás révén az informatikai vezetők maguk dönthetik el, hogy az adott készülékeken milyen alkalmazások futtathatók. Emellett a vállalatok egyedi, az adott cégre szabott alkalmazásportált hozhatnak létre, ahol a munkatársak megkereshetik, közzétehetik és beszerezhetik a saját feladatkörükhöz legjobban illeszkedő szoftvereket.

Munka a távolból

„Korábban a munkavégzés egyenlő volt a munkahellyel. A jövőben azonban már csak a tevékenység lesz a fontos, a helye indifferenssé válik" - ezt György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója mondta tegnap. „Ez a termék testesíti meg mindazt, amit a Cisco az üzleti mobilitásról gondol, és egyben magában foglalja a cég kiemelt technológiáit - a videót, a virtualizációt, az együttműködéses megoldásokat és nem utolsó sorban az alaphálózati technológiákat" - tette hozzá a magyar leánycég vezetője, aki szerint ezzel a készülékkel meg tudnak felelni az irodán kívüli munka, a távmunka igényének a cégek. Mindez azért fontos, mert a rugalmas munkavégzés egyre fontosabb, hiszen a Forrester Research adatai szerint 2012-re az irodai környezetben dolgozók 73 százaléka mobil munkaerő lesz.

Elhangzott egy másik kutatási eredmény is: a Deloitte adatai szerint az idei évben eladott táblagépek 25 százalékát (mintegy 10 millió eszközt) már cégek vásárolják, és ez az arány 2012-ben még tovább nő. Ugyanakkor a magánfelhasználók mintegy fele saját táblagépét munkavégzésre is használja, ami a vállalati biztonság terén lépéseket követel meg a cégektől. Jelenleg - ugyancsak a Forrester adatai szerint - a cégek, intézmények 46 százaléka engedi dolgozóinak, hogy saját mobileszközeikkel hozzáférjenek a hálózathoz. 

A Cius főbb jellemzői

Az új táblagép valamivel több mint fél kilót nyom (0,52 kg), és támogatja a Cisco Quad, Show and Share, WebEx Connect, WebEx Meeting Center, Presence csoportmunka alkalmazások használatát is, méghozzá fokozottan biztonságos módon. A teljes körű Telepresence integráció mellett a Cius HD minőségű videó-streaminget, valós idejű videolejátszást, több résztvevős konferenciabeszélgetést, e-mailezést, üzenetküldést és böngészést tesz lehetővé, valamint támogatja számítófelhőben (cloud) tárolt tartalmak előállítását, szerkesztését és megosztását is. 

 

 

A készülék dokkolható is

A virtuálisasztal-integrációnak (VDI) köszönhetően a Cius a cloudon alapuló szolgáltatásokkal rugalmas számítási lehetőségeket kínál, így számottevően csökkenthetők a beruházási kiadások és az asztali gépek karbantartásának egy főre eső költsége is. A demonstráción láthattunk például egy virtualizált Windowst is futni, ami azért előnyös, mert a tabletet a dokkoló állomásba is be lehet helyezni, és külső billentyűzetet és monitort is rá lehet kapcsolni, vagyis egyfajta vékonykliensként is működhet.

A készülék előlapján található egy 720p HD felbontású, másodpercenként 30 képkockás frissítést biztosító kamera, egy szélesvásznú SVGA felbontású érintőképernyő a valós idejű videók és videóadások megjelenítéséhez, valamint egy egygombos TelePresence integrációs megoldás, amely a táblagép dokkolt állapotában vagy Wi-Fi hálózaton keresztül távirányítással használható. A táblagép hátulján egy 5 megapixeles, VGA minőségű video átjátszására és fényképezésre alkalmas kamera, valamint hangkonferenciákhoz használatos zajszűrős mikrofonok találhatók.

A beépített gyorsulásmérőnek köszönhetően a készülék a felhasználó kézmozdulatát követve álló vagy fekvő tájolásban jeleníti meg az alkalmazásokat.

A Cius a mobilitást az épületeken belül 802.11 a/b/g/n Wi-Fi kapcsolattal, az épületeken kívül pedig 3G mobiltelefonos szolgáltatásokkal biztosítja. (A 3G kapcsolat szolgáltatófüggő, jelenleg Európában még nem érhető el.) A 4G szolgáltatások a közlejövőben lesznek elérhetők. A Bluetooth és a micro-USB csatlakozási lehetőség pedig garantálja, hogy a felhasználók szabadon dolgozhatnak és oszthatnak meg adatokat a személyi számítógéppel. A biztonsági beállítások módosításakor egyébként a tabletet biztosító cég rendszergazdái akár azt is beállíthatják, hogy a készülékről ne lehessen elérni a Bluetooth-t vagy a micro-USB-t, megelőzve ezzel egy adatlopást. E beállításokat a felhasználók odahaza nem tudják a rendszergazda engedélye nélkül megváltoztatni. A biztonsági kérdéseket feszegető újságírói kérdésre válaszolva a gyártócég mérnökei azt mondták a bemutatón, hogy a készüléken a Cisco saját Android operációs rendszere fut, amely nem támogatja a "rootolást."

A kivehető és tartós akkumulátor normál használat mellett nyolcórányi üzemidőt biztosít.

Integráció a vállalati IT-val

A készülék a Cisco csoportmunka alkalmazások mellett együttműködik a Cisco Unified Communications Manager rendszerrel is, és könnyen integrálható a meglévő Cisco ügyfélkörnyezetekbe.

A Cius a Cisco Borderless Networks architektúrájába tartozó Cisco AnyConnect VPN Security megoldásra támaszkodva az eddiginél biztonságosabb mobil felhasználói élményt kínál.
A virtuálisasztal-integrációnak köszönhetően az informatikai szervezetek biztonságosan hosztolhatják az adatközpontban a szoftveralkalmazásokat, és ezeket „szolgáltatásként" juttathatják el a felhasználókhoz. A Cius így az adatközpont-konszolidációhoz és a szoftverlicencelési költségek csökkentéséhez is hozzájárul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.