Hirdetés
. Hirdetés

Magyarországra látogatott az internet atyja

|

Az internet egyik alapító atyjaként ismert Dr. Vinton Grey Cerf április 2-án tartott előadást a Magyar Telekom és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Mindentudás Egyetemén.

Hirdetés

Előadásának keretei között a sokoldalú tudós bemutatta, hogyan járul hozzá az internet a társadalom demokratizálódásához, továbbá átfogó képet adott az internetfelhasználók egyenrangúságát biztosító technikai megoldásokról és működési elvekről. Előadása során érintette az internetes visszaélésekből fakadó olyan kérdéseket is, mint amilyenek az illegális tevékenységek, a titoktartás, az információ sérthetetlensége és az információáramlás kontrollálhatósága.

A most 64 éves, hihetetlenül energikus, szuggesztív egyéniségű Dr. Cerf a hazai sajtó számára rendezett közvetlen hangvételű kerekasztalbeszélgetésen több kérdésre is kimerítően és utánozhatatlan humorral válaszolt. Már a beszélgetést felvezető előadása meghatározta az esemény alaphangulatát. Az egyik dián egy újságcímlapon olyan pólóban láthattuk, melyen az "I P on everything" felirat díszelgett. A szóvicc egyrészt jelentheti azt, hogy "Internet Protokoll mindenben" (kicsit jobban sarkítva: Internet mindenben), de azt is, hogy "teszek mindenre".

Az USA Védelmi Minisztériumának a hidegháború alatt végzett munkájával - azaz az internet alapjainak lefektetésével - kapcsolatban feltett kérdésre többek között elmondta: "Mi voltunk a legjobban meglepve, hogy egyáltalán nem volt titkosítva a munkánk. Gyanítom, hogy annak a tábornoknak, akinek az lett volna a dolga, hogy erről döntsön, fogalma sem volt, hogy mi mi a csudával is foglalkozunk." Arra a kérdésre is hosszan válaszolt, hogy mit változtatna az internetes technológiák alapjain, ha visszamehetne az időben. "Megnövelném az IP-címzés méretét annak érdekében, hogy több IP-címet oszthassunk ki. Akkor néhány száz gép összekapcsolásában gondolkodtunk, és arról fogalmam sincs, hogy hogyan tudtam volna meggyőzni ennek a technológiának a használhatóságáról akkori feletteseimet, mert a korabeli sávszélességünk 99 százalékát elvitték volna a fejlécek adatai. Viszont mindenképp digitális aláírással látnám el a top level domain zónafájlokat."

cerf01.jpg

Dr. Cerf a UCLA-n (University of California, Los Angeles) számítástechnikai tudományok szakon szerzett MSc fokozatot 1970-ben, 1972-ben pedig Ph.D. fokozatot kapott a Stanford Egyetemen. A kaliforniai intézménynél töltött évei alatt dolgozott az ARPANET-en, a legkorábbi csomagkapcsolt számítógép-hálózaton. 1972-től mint stanfordi professzor folytatta a számítógépes hálózatokkal kapcsolatos kutatásait. 1976-tól az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségénél (DoD Advanced Research Projects Agency, DARPA) dolgozott egy kutatásfejlesztési program vezetőjeként. Ezen tisztsége alatt, 1976-tól 1982-ig meghatározó szerepe volt a TCP/IP protokoll és az internet kifejlesztésében.

cerf02.jpg

Ezt követően 1982-től 1986-ig az MCI Digital Information Services alelnöke. 1994-ben visszatért az MCI-hez mint az Internet Architektúra vezető alelnöke. 1999-ben csatlakozott az ICANN tanácsához, ahol 2007-ig a tanács elnöki pozícióját tölti be. 2005-ben a Google szerződtette Cerf-et, méghozzá a rendhagyó Chief Internet Evangelist pozícióba - feladata, hogy az internet jövőjét illetően előrejelzéseket tegyen, illetve népszerűsítse az új alkalmazásokat. Jelenleg az Interplanetáris Protokollon dolgozik, vagyis - a NASA Jet Propulsion Laboratóriumával közösen - a bolygóközi kommunikáció egy olyan új szabványán, ami nagyon jó hibatűréssel valósít meg lézeres vagy rádiókommunikációt. Tudományos elismerései közt 2005-ben elnyerte a számítástechnikai Nobel-díjként ismert Turing-díjat, valamint Bill Clintontól átvehette a National Medal of Technology, George W. Bushtól pedig a Presidential Medal of Freedom díjat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.