Hirdetés
. Hirdetés

Magzati szívzörejek

|

Egy, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik diákja által Java nyelven írt algoritmus segítségével felderíthetővé váltak a született szívbetegségre utaló magzati szívzörejek.

Hirdetés

Különdíjat kapott az Országos Tudományos Diákköri Konferencián a magzati szívhangokban jelentkező, született szívbetegségekre utaló zörejek felderítésére és jellemzésére szolgáló jelfeldolgozó algoritmus. Fejlesztője Nagy Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának hallgatója.

A magzati szívzörejek a vér turbulens áramlásából származnak, és többnyire valamilyen szívfejlődési rendellenességre utalnak. Az úgynevezett Fetaphon Home Monitorral az anya hasfalán keresztül, mikrofonok segítségével rögzíthetők a magzati szívhangok. A rögzített adatok (akusztikus jelek) megfelelő feldolgozás után lehetőséget adnak a magzat szívműködésének vizsgálatára és az esetlegesen előforduló zörejek feltárására.

Nagy Andrea olyan jelfeldolgozó algoritmust dolgozott ki, amely meghatározza a zörejt és annak fő paramétereit. A korábban publikált zörejvizsgálati módszerrel szemben egy további fontos algoritmikus lépést alkalmazott; ennek eredményeképpen olyan differenciagörbe születik, amely adott feltételek között alkalmas a zörej helyének pontos meghatározására. Ezt követően az algoritmus a zörej fő paramétereit, így például a hosszát, fő frekvenciáját, frekvenciasávját is meghatározza.

A kidolgozott algoritmus Java nyelven készült, és alkalmas a Fetaphon Home Monitor által rögzített 20 perces felvételek feldolgozására. Legnagyobb előnye, hogy a jelenleg felállított telemetrikus rendszer központi jelfeldolgozó szerverére telepítve a mérések értékelését offline végrehajtja, nem igényel külön architektúrát.

További cél, hogy azoknál az eseteknél, amelyeknél az értékelő algoritmus zörejt talál, egy klaszterező algoritmus által felépített adatbázis alapján becsülhető legyen a zörej forrása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.