Hirdetés
. Hirdetés

Majdnem nullát fogyasztanak az IBM Power processzorok egy új üzemmódban

|

A jövő kiszolgálónak CPU-iban megjelenik egy új, közel nulla wattos energiafogyasztású "deep sleep" alvó üzemmód is.

Hirdetés

Mélyalvó üzemmódot fejleszt ki Power processzoraihoz az IBM - állította a cég egyik mérnöke a Hot Chips konferencián, hétfőn.

Már az IBM Power 7 lapkák is három alvó üzemmóddal rendelkeznek, amelyeket szundikálás (nap), alvás (sleep) és erős alvás (heavy sleep) névvel jellemez a gyártó. Ezeket lépcsőzetes rendben alakították ki, aszerint, hogy milyen munkaterhelést kell szolgáltatnia a processzornak és az alkalmazások mennyit hajlandók várni a processzor felébredéséig.

Minden egyes alvó állapot esetében késlekedéssel fizetünk a fogyasztáscsökkenésért. A szundi üzemmód csupán 15 százalékkal csökkenti a fogyasztást, de majdnem azonnal felébredhet belőle a processzor. A heavy sleep mód mind a nyolc mag áramfelvételét 85 százalékkal veszi vissza, ugyanakkor 2 ezredmásodpercet - ez az alkalmazások számára igen hosszú idő - vesz igénybe a normál életbe való visszatérés.

Az új mélyalvó (deep sleep) mód majdhogynem nullára szorítja le az energiaigényt, ám még hosszabb időt, 10-20 ezredmásodpercet igényel majd a visszaállás, állítja Michael Floyd, az IBM mérnöke a Hot Chips konferencián, a kaliforniai Stanfordban elhangzott prezentációjában. Az IBM a Winkle fantázianevet választotta az új üzemmód számára. Floyd leírta az IBM Power CPU-k energiamenedzsment rendszerét is, amelyben egy külső mikrokontroller figyeli a processzorokat, minden CPU-n 44 érzékelő adatait és egyéb méréseket is figyelembe véve határozza meg a pillanatnyilag szükséges órajelet és feszültséget is.

Floyd nem árulta el, hogy mely lapkák kapják majd meg ezt az új képességet, csupán érintőleges előzetest biztosított a jövő lapkáiról. Így az sem derült ki, hogy az idén debütált Power 7 processzorokat egészítik ki Winkle móddal, vagy kivárják a jónéhány év múlva esedékes Power 8 debütálását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.