Hirdetés
. Hirdetés

Mango a munkahelyen

|

A Microsoft mobil platformja a hatékony munkavégzéshez szükséges alkalmazások közül többet eleve tartalmaz, és olyan biztonsági funkciókkal bír, amelyek vállalati környezetben nélkülözhetetlenek az okostelefonok felügyeletéhez.

Hirdetés

A Windows Phone 7 a részét képező Office központon keresztül okostelefonon is elérhetővé teszi a Microsoft üzleti produktivitást segítő alkalmazásait - magát az Office irodai alkalmazáscsomagot, az Exchange Servert és az Outlookot, a SharePoint portáltmegoldást és a Lync Servert - valamint a nyilvános felhőben futó Office 365 és SkyDrive tárhely szolgáltatást.

A Microsoft üzleti alkalmazásai olyan alkalmazásprogramozó interfészeket (API-kat) is kínálnak, amelyeken keresztül a fejlesztők könnyen kivezethetik a szoftverek végpontjait, az adatokat és a szolgáltatásokat az okostelefonokra - ezek a Silverlight-ban készült kliens programok a Windows Phone 7 piacteréről, illetve a vállalati hálózaton, mélylinkre kattintva tölthetők le az okostelefonra.

- A Windows Phone 7 az okostelefonon kezelt adatok és dokumentumok védelmét is fejlett biztonsági szolgáltatásokkal és felügyeleti funkciókkal segíti, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt a Windows alapú PC-k esetében megszoktuk - mondta Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország platformszakértője. - Az adatok titkosítása, az elektronikus dokumentumokhoz fűződő felhasználói jogok (DRM) szabályozása, az elveszett vagy ellopott telefonok távolról történő törlése nélkülözhetetlen képesség, mivel a munkavégzés hatékonyságát növelő okostelefonok egyúttal újabb biztonsági kockázatot is visznek a vállalat informatikai környezetébe.

Nokia Lumia 800 okostelefon
Nokia Lumia 800 okostelefon

Lumia 800: a Nokia-Microsoft páros a következő években átrajzolhatja az okostelefonpiacot

Csoportszabály alapú mobilfelügyelet
A Windows Phone 7.5-ös, Mango verziója az egyedüli mobil platform, amely beépített DRM funkcionalitást tartalmaz - ezen keresztül az IT osztály a vállalati csoportszabályoknak megfelelően az okostelefonokra nézve is beállíthatja, hogy mely felhasználó milyen műveleteket végezhet az okostelefonján megtekintett levelekkel és dokumentumokkal, például letöltheti vagy továbbküldheti-e azokat. Ugyancsak az Exchange ActiveSync konnektoron keresztül megvalósított integrációnak köszönhetően a Windows Phone 7 alapú telefonokon tárolt adatokat a rendszergazda is egyszerűen törölheti távolról, anélkül, hogy ehhez fel kellene vennie az érintett felhasználó identitását.

- Vállalati környezetben kulcskérdés, hogy egy okostelefon miként illeszthető a levelezőrendszerhez és a portál környezethez - folytatta Bátorfi Zsolt. - Magyarországon a nagyvállalatok több mint 70 százaléka Exchange alapokon működik, ezért a támogatás, amelyet a Windows Phone 7 ad ezen a téren, fontos szempont lehet a hazai vállalatok számára is.

Mindez ráadásul a Windows Phone alapú okostelefonok System Center alapú felügyeletét előlegezi meg, amely a rendszer-felügyeleti megoldás következő, 2012-es verziójában jelenik meg. Ennek RTM verziójában a Windows Phone a natívan felügyelt eszközök között szerepel. A SC Configuration Manager új verziója egyébként az iOS platformon működő mobil eszközök felügyeletére is alkalmas lesz.

- Az Office 365 szolgáltatással kialakított integráció a kisvállalatok számára is megfizethető, felhasználónként havi 4-5 eurós áron nagyvállalati szintű csoportmunka, kommunikációs és dokumentumkezelő infrastruktúrát tesz elérhetővé Windows Phone alapú okostelefonokon - emelte ki a platformszakértő. - Ez a környezet ráadásul megegyezik a PC-ken és a majdani Windows 8 alapú tableteken megjelenő munkakörnyezettel is.

Vállalati alkalmazások a zsebben
A Microsoft Windows Phone 7.5 Mango mobil platformja szakmai és elemzői körökben egyaránt kedvező fogadtatásra talált. Az okostelefonokon gyakran használt funkciókat eleve tartalmazza az operációs rendszerbe ágyazva, így azokhoz nem szükséges harmadik féltől származó alkalmazásokat letölteni. Október vége óta azonban a Windows Phone piactere is élesben működik - ugyan nem kínál még több százezer alkalmazást, mint az Apple vagy a Google alkalmazásboltja - de már most is több mint 30 ezer alkalmazás közül lehet választani.

A Windows Phone weboldalán mintegy 200 esettanulmány is olvasható azon vállalatokról, amelyek a Microsoft mobil platformján futó üzleti alkalmazásokat használnak. Közéjük tartozik az Avis autókölcsönző vállalatcsoport, amelynek ügyfelei egy Windows Phone-on is elérhető kliens alkalmazással okostelefonjukról foglalhatnak gépkocsit, illetve módosíthatják foglalásukat Észak-Amerikában. Ugyancsak az Egyesült Álamokban az Iconics MobileHMI alkalmazásával a felhasználók olyan testre szabott műszerfalakat készíthetnek Microsoft alapú okostelefonjukon, amelyeken valós időben tekinthetik át vállalatuk teljesítménymutatóit és a működésre vonatkozó más adatokat. Az Intuit olyan alkalmazást készített Windows Phone-ra, amellyel a kisvállalatok a hitelkártyás fizetéseket kezelhetik, a Utah állambeli First Choice egészségügyi szolgáltató Allscripts Mobile Homecare alkalmazása pedig az otthonlátogatások során könnyíti meg a betegadatok elérését és a riportolást az orvosok és ápolók számára.

Hozzánk közelebb a holland CWR Mobility - a Microsofthoz hasonlóan - a Dynamics CRM Online szolgáltatáshoz fejlesztett Windows Phone-on futó alkalmazást, a német T-Systems Multimedia Solutions Stromboxx alkalmazásával pedig a lakossági és a vállalati ügyfelek okostelefonjukról monitorozhatják otthonuk, telephelyük energiafogyasztását. Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrök szintén a Microsoft mobil platformján futó alkalmazáson keresztül értesülnek a legfrissebb hírekről és elfogatási parancsokról, illetve telefonjukkal kereshetik meg a legközelebbi rendőrállomást. A svájci coresystems pedig egy olyan ERP kliens alkalmazást készített Windows Phone-ra, amellyel a felhasználók különböző vállalati háttérrendszereket érhetnek el, közöttük Microsoft Dynamics és SAP vállalatirányítási megoldásokat.

Magyarországon - mint arról előző lapszámunkban hírt adtunk - a MultiSoft tervezi, hogy a Microsoft Dynamics NAV vállalatirányítási rendszerhez készült MobileNAV alkalmazását Windows Phone platformra is portolja a jövő év első felében.

A Microsoft Magyarország két hete rendezte meg első közös fejlesztői konferenciáját a Nokiával. Hogy a továbbiakban hány alkalmazás készül a Microsoft mobil platformjára, az elsősorban a Windows Phone piaci részesedésének alakulásán múlik. A piacelemzők derűlátók, ez a tortaszelet 2015-re a Gartner és az IDC szerint is 20 százalékra nőhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.