Hirdetés
. Hirdetés

Már a magyarok sem védettek

|

A hazai tapasztalatok szerint elérték az országot azok a szofisztikált bűnözési formák, amelyek ellen eddig viszonylag védettek voltunk. CDSYS évértékelő.

Hirdetés

Egerszegi Krisztián, a CDSYS ügyvezető igazgatója ma tartott sajtótájékoztatóján számolt be a nemzetközi és a hazai biztonsági helyzetről. A 2008 elején alakult vállalat a Symantec partnereként alapos helyzetértékeléssel rendelkezik; azt, hogy munkájukra mekkora szükség van, jól jelzi a fél milliárd forintos nettó árbevétel és az utolsó évben produkált 50 százalékos növekedési szint. Ezt természetesen nem csak az egyre fejlettebbé váló cyberbűnözésnek köszönheti a CDSYS, hanem a hazai szervezetek aktívabbá, biztonságtudatosabbá válásának is; így immár az FHB, a Fundamenta vagy a CIB is a cég ügyfelei közé tartozik.

A Symantec felmérése szerint egy vállalat teljes értékének 35 százalékát - ezt a számot Egerszegi és a sárga-fekete vállalatot képviselő Selmeczi János regionális értékesítési vezető egyaránt alábecsültnek tartotta - adja az információ. Mégsem védik eléggé tulajdonukat a vállalatok: a CDSYS DLP kutatása szerint az érintett szervezetek közel 29 százaléka semmilyen védelmi megoldást nem használ - legnagyobb arányban még a merevlemez titkosítás (20,3 százalék) fordul elő, illetve jelentős a DLP szoftveres védelem is (13,6 százalék).

A fentiek után már annyira nem meglepő, hogy a hazai vállalatoknak a felmérés szerint nincsen tudomása adatszivárgásról, ami sajnos nem azt jelenti, hogy ennyire védettek a magyar cégek, hanem azt, hogy gyakran észre sem veszik, mekkora a baj. Szintén a CDSYS kutatása világított rá arra, hogy azok 90 százaléka, akik tudatában vannak a cégüket ért adatszivárgási incidensnek, egyszerűen nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy a történtek mekkora kárt okoztak.

A védelem fokozása mellett szükség van a felhasználói tudatosság javítására is, vette át a szót Selmeczi, aki megemlítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Oktatási Hivatal együttműködésével tető alá hozott, oktatási intézményeknek szánt végpontvédelmi csomag sikerét. Mostanáig mintegy 300 iskola csatlakozott a programhoz, melynek keretében jutányos áron kaptak védelmi megoldásokat. A Symantec stratégiai fontosságúnak tartja a kezdeményezést, a jövő generációjába való befektetésként tekint rá és igyekszik szélesíteni a részt vevők körét.

A 2012-es naptári évet maga mögött hagyva a sárga-fekete vállalat szintén jelentős növekedést mondhat magáénak: Selmeczi szerint kétszámjegyű bővülést produkált a hazai képviselet, többek között a dinamikusan fejlődő adatközpont-menedzsmenti megoldásaik révén. Ebben a szférában már globális szereplő a Symantec, miközben a hazai KKV szektorban is jeleskedett; az elhangzottak szerint korábban más alternatívákat kipróbáló ügyfeleket hódítottak vissza. Mindeközben komoly hangsúlyt fektet a mobil rendszerek védelmére: a menedzser elmondása értelmében a nemzetközi vezetés elkötelezett az ilyen megoldások továbbfejlesztésére, történjen az akár kutatás/fejlesztés, akár akvizíciók révén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.