Hirdetés
. Hirdetés

Már a világ legnagyobb gyártója is kezdi érezni a chipek iránti kereslet lanyhulását

|

A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) két év óta először maradt el a várt negyedéves árbevételtől, jelezve, hogy az elektronikai kereslet globális visszaesése kezdi utolérni a chipóriást is.

Hirdetés

A bevételkiesés arra utal, hogy még a technológiai és méretbeli előnyökkel felvértezett TSMC sem tudja kivédeni a fogyasztók kiadásainak globális lassulását, amelyet az emelkedő kamatlábak és a gyorsuló infláció befolyásol. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója tavaly mintegy 10 százalékkal, 36 milliárd dollárra csökkentette beruházási terveit, és egyes elemzők arra figyelmeztettek, hogy 2023-ban tovább késleltetheti a bővítési kiadásokat.

A TSMC-t az Apple eszközökben működő chipek kizárólagos beszállítójaként, áttételesen érinthették az amerikai technológiai óriás kínai összeszerelő üzemében felmerült problémák. Az Apple kénytelen volt csökkenteni a termelésre vonatkozó becsléseket, miután egy csengcsoui üzemben a Covid miatt kialakult káosz világossá tette a vállalat ellátási láncának sebezhetőségét.

Hirdetés

A TSMC negyedik negyedéves bevétele 43 százalékkal 625,5 milliárd tajvani (NT) dollárra (20,6 milliárd USD) nőtt a Bloomberg számításai szerint, a TSMC által közölt havi adatok alapján. Ez elmaradt az elemzők által átlagosan jósolt 636 milliárd NT dollártól. A TSMC közölte, hogy decemberi árbevétele 24 százalékkal 192,6 milliárd NT dollárra nőtt.

A múlt hónapban a TSMC megkezdte a következő generációs chipek tömeggyártását, és 40 milliárd dollárra növelte az USA-ban az arizonai beruházásának értékét.

A TSMC-re nagy nyomás nehezedik, hogy diverzifikálja fejlett chipgyártásának földrajzi eloszlását, és olyan kormányokkal dolgozzon együtt, mint az Egyesült Államok és Japán, hogy "globálisabb lábnyomot" alakítson ki. A globális politikai döntéshozók és a vásárlók egyre inkább aggódnak amiatt, hogy technológiai függőségük egy olyan szigetre támaszkodik, amelynek megszállásával fenyeget Peking. Ezért a befektetők arra ösztönzik a TSMC-t, hogy termelése egy részét külföldre helyezze át.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.