Hirdetés
. Hirdetés

Már nem a skandinávok a bezzeg-országok

|

Átrendeződés tapasztalható az egyes országok között a digitális felkészültség szempontjából. Hazánkban enyhén javult a helyzet.

Hirdetés

Az Economist Intelligence Unit idén is elkészítette azt az összehasonlító felmérést, mely digitális felkészültségük alapján rangsorolja a világ 70 országát. A felmérés három fő kategóriába sorolja az országokat, megkülönböztet vezetőket, gyorsan alkalmazkodókat és késői belépőket. A vizsgálatot hat szempont alapján végezték, ezek:

- az internethozzáférés és technológiai infrastruktúra;
- az üzleti környezet;
- a szociális és kulturális környezet;
- a jogi környezet;
- a kormányzati szabályozás és a hosszú távú tervezés;
- a vásárlók és a cégek befogadókészsége.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a digitalizáció mértéke a világ minden táján növekedésnek indult. Az általános fejlődés ellenére a top 10-ben meglehetősen átrendeződtek az erőviszonyok. A korábban több évig folyamatosan vezető Dánia 4 helyet zuhant, csakúgy mint Svájc. Finnország 3 helyet esett vissza - kiszorulva ezzel az első tízből. A finnek helyét az osztrákok vették át. Az első helyen az Egyesült Államok áll, Hong Kong szorosan követi, amely a tavalyi évhez képest 2 helyett lépett előre. Magyarország pontszáma a tavalyi 6.16-ról 6.30-ra emelkedett, ami a 33. helyhez volt elegendő - így egy helyet ugrottunk a tavalyihoz képest. Szomszédaink közül Ausztria és Csehország szerepeltek jobban nálunk.

A fejlett és kevésbé fejlett országok közötti különbség 2008-ban is csökkent, de a csökkenés mértéke az előző évekhez képest jóval kisebb. A digitalizáció terén legkevésbé felkészült országok, bár pontszámaik emelkedtek, nem tudtak előkelőbb helyezést elérni - részben azért mert az üzleti környezet kedvezőtlennek bizonyult. Az internet hozzáférés növekedése néhány fejlődő országban, különös tekintettel Latin-Amerikára, riasztóan lassú. Néhány, késői belépő ország viszont előrébb lépett, éppen az internet hozzáférésben történt fejlesztéseknek köszönhetően. Ezek közé az országok közé tartozik Szaúd-Arábia, Thaiföld és Egyiptom is.

A tanulmány készítői szerint kiemelkedően fontos a kormányzati hozzáállás a megfelelő digitális infrastruktúra megteremtése és fejlődése szempontjából. A felmérés felhívja a figyelmet, hogy a kormányzatoknak példát kell mutatniuk saját informatikai és kommunikációs infrastruktúrájuk megteremtésével, technológiailag semleges, nyílt, rugalmas, szabványos és a mindenkori igények szerint könnyen és gazdaságosan továbbfejleszthető megoldásokkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.