Hirdetés
. Hirdetés

Már termel az Intel kínai gyára

|

A vállalat asztali gépekbe, laptopokba és szerverekbe építhető félvezetőket gyárt a 2,5 milliárd dollárból felépített új üzemegységben.

Hirdetés

Az Intel kedden jelentette be, hogy megnyitotta első ázsiai chipgyártó üzemét a kínai Dailanban. A 2,5 milliárd dolláros beruházással létesített gyárban tizenkét hüvelykes szilikonlapkákat - főként asztali számítógépekbe, laptopokba és szerverekbe való chiszeteket - gyártanak; az üzem máris teljes kapacitáson működik.

Három évvel ezelőtt, amikor az Intel bejelentette, hogy Kínába delegálja gyártása egy részét, sokan úgy vélték, a cég technológiai és nemzetbiztonsági szempontból is túlságosan nagy rizikót vállal. Még az Egyesült Államok szenátusi vizsgálóbizottsága is foglalkozott a kérdéssel, hiszen a gyártó által alkalmazott, rendkívül kifinomult technológia számos olyan termék - egyebek mellett fejlett fegyverek - gyártásánál is felhasználható, amelyek veszélyeztethetik a nemzetközi piacok és a ?szabad világ" biztonságát.

A daliani gyár 1992 óta az Intel első hasonló zöldmezős beruházása. Az új telephelyek létesítése igen nagy léptékű vállalkozás: a chipgyártó üzemek működtetéséhez speciális infrastruktúra és szolgáltatások szükségesek. A legújabb gyár közel 23 futballpályányi területen helyezkedik el.

Az üzem 65 nanométeres gyártási technológiát használ. Az Intel az Egyesült Államokban lévő üzemeiben ma már a jóval fejlettebb, 22 nanométeres technológiát alkalmazza , ám - épen a fent említett nemzetbiztonsági meggondolások miatt - az amerikai törvényhozás nem engedélyezte, hogy a cég a kínai egységben is felállítsa az ehhez szükséges berendezéseket.

Az Intel szerint a gyár megnyitása mérföldkövet jelent a cég Kínával való ?huszonöt éves múltra visszatekintő együttműködésében", ami a munkahely-teremtés és a környék high-tech iparának fejlesztése szempontjából is új lehetőségeket teremt.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.