Hirdetés
. Hirdetés

Masat-1, ég veled!

|

Szombatra virradóra, a Föld légterébe érve megsemmisül az első magyar műhold. A folyamat természetes, a Masat-1 igazi sikersztori. Jön a Masat-2 és a SMOG-1.

Hirdetés

Közel három évig keringett Föld körüli pályán Magyarország első műholdja. Megszületése a BME VIK Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég együttműködésének és támogatásának köszönhető. A 10 cm élhosszúságú, kocka alakú, CubeSat szabványú Masat-1-et 2012. február 13-án bocsátották fel. Az űreszköz kezdettől fogva hibátlanul üzemel, kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

A Masat-1 várhatóan január 10-én éri el a 100 km-es magasság alatti sűrű légrétegeket, ahol annyira lefékeződik, hogy már nem tudja folytatni a Föld körüli keringést. A légkör fékező hatása miatt a műholdat rendkívül erős hőhatás éri, ezért minden elemének hőmérséklete rohamosan nő. Ennek következtében leállnak, tönkremennek a fedélzeti rendszerek, majd a műhold darabokra hullik. Végül a darabok elpárolognak, így a Masat-1 nyomtalanul megsemmisül. Az egész folyamat nem több mint 20 perc alatt zajlik le, magyar idő szerint valamikor 2015. január 9., péntek, 22 óra és 2015. január 10., szombat, 15 óra között.

Mivel az utolsó pillanatok bolygónk bármely pontja felett érhetik a műholdat, egyelőre kérdéses, hogy ki veszi majd a Masat-1 utolsó jeleit. Az alkotói közösség ezért felhívást intézett az első magyar műholdat figyelemmel kísérő rádióamatőrökhöz, legyenek bárhol is a világban.

A Masat-1 sikerére alapozva a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar folytatja a Masat-programot. A kisműholdas területen két irány bontakozik ki: egy újdonságkereső, oktatás-orientáltabb, valamint egy, a már bevált technológiákat, módszereket alkalmazó, nagyobb biztonságra törekvő, alkalmazás-, sőt esetleg piacorientáltabb fejlesztési irány.

A Masat-2 fejlesztőinek célja a Masat-1 tudományos és technológiai kísérleteinek megvalósítása. Az új űreszköz – a fejlett helyzetstabilizáló rendszernek, a megnövelt térfogatnak és tömegnek, a jelentősen több begyűjthető energiának és a lényegesen nagyobb földre továbbítható adatmennyiségnek köszönhetően – a Masat-1-hez képest az alkalmazások szélesebb körét tudja majd kiszolgálni, akár egyetemi, akár ipari projektekben.

A SMOG-1 célja egy 5 cm élhosszúságú, kocka alakú műhold fejlesztése. Ilyen kis méretű műhold még nem került a világűrbe. A projekt során egy új, magyar fejlesztésű hőszigetelő anyag űrbéli alkalmazhatóságát is vizsgálják. Tudományos cél az ember keltette elektromágneses szennyezés mérése a Föld körüli térségben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.