Hirdetés
. Hirdetés

Még egy pert indít a Nokia az Apple ellen

|

A finn mobilgyártó által indított legújabb per a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál a múlt év végén kezdeményezett vizsgálatot terelte jogi útra, amelynek tárgya hét alapvető mobiltechnológiai szabadalom megsértése.

Hirdetés

Tovább élesedik a jogi háború a világ vezető mobilgyártója, a Nokia, és a piacra 2007-ben betörő és azóta dinamikusan növő Apple között. A Nokia a múlt héten újabb pert indított a delaware-i bíróságon az iPhone-nal töretlenül sikeres versenytársa ellen, amelyben 7 további szabadalmának megsértésével vádolja az Apple-t. A szabadalmak a készülék kulcsfunkcióit érintik, így a felhasználói felület, a kamera és az antenna kialakítását. A finnek szerint szellemi tulajdonukat jogtalanul használja a cég az iPhone-ban, az iPodban, a MacBookokban és egyéb termékekben. A Nokia célja, hogy a bíróság megszüntesse az Apple ezen gyakorlatát, és kártérítés megfizetésére kötelezze a vállalatot. A két fél képviselői egyelőre nem nyilatkoztak az új per kapcsán.

Eszkalálódik a Nokia-Apple háború

A jogi vita még 2009 októberében kezdődött, amikor a Nokia a delaware-i bíróságon 10 szabadalmának jogosulatlan használatának vádjával beperelte az Apple-t. A vállalat szerint versenytársuk az iPhone 2007-es piacra dobása óta folyamatosan sérti a szóban forgó szabadalmakat, amelyek alapvető GSM-, UMTS-, 3G-, WCDMA- és Wi-Fi-technológiákkal kapcsolatosak. A Nokia szerint a többi gyártó megfelelően licenceli szabadalmaikat, egyedül az Apple mulasztotta el a jogok megvásárlását. Az elemzők szerint az alperes 200-1000 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezhető, ha veszít a perben. Az Apple válasza nem váratott sokat magára: december közepén indított perükben 13 szabadalmuk megsértésével vádolják a Nokiát. A finnek december végén az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (International Trade Commission, ITC) fordultak, és a mostani perben szereplő 7 szabadalom ügyében már vizsgálatot kértek a testülettől.

Az ITC-nél folyamatban lévő ügy arról szól, hogy az Apple saját üzletének jelentős részét a Nokia technológiáira építette, legalábbis a felperes szerint, míg a per ennek jogi útra terelt megfelelője, a mobilgyártó most tehát két fronton is támadásba lendült.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.