Hirdetés
. Hirdetés

Megemelték Budapesten a DVB-T jelerősségét

|

Péntek délutántól szobaantennával is több helyen érdemes próbálkozni az ingyenes digitiális tévével.

Hirdetés

Sokan csalódtak, akik a hazai DVB-T kereskedelmi indulásakor megpróbálták a kísérleti időszakban bevált antennáikkal fogni az ímmár MPEG-4 formátumú adást. 2008. decemberével nem csak a kódolás változott ugyanis, hanem a frekvencia váltással olyan sávba került az adás, hogy ott katonai okokból nem volt megengedhető a normál energiájú sugárzás. A korlátozás miatt a Budapestiek helyenként tetőantennával is alig boldogultak, a szobaantennák pedig hasznavehetetlené váltak. Néhány napja az Antenna Hungária sajtóeseményén a korlátozás részleges feloldását ígérte, ami most valóra is vált, mától többen részesülhetnek tetőantenna kiépítése nélkül is az ingyen DVB-T örömeiben.

Az Antenna Hungária Csoport a héten megkapta a szükséges rádióengedélyeket a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomás A és C multiplexét érintő teljesítményemelésre vonatkozóan, a maximális ERP 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedett péntek délutántól. A Száva utcai adót illetően a teljesítményemelésre jövő szerdán kerül sor. Fenti lépések következtében sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételére a fővárosban és környékén élők számára.

A Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítmény-korlátozás részleges eltörlését az elmúlt hetekben, a Nemzeti Hírközlési Hatóság pedig ezen a héten kibocsátotta az emelt teljesítményre vonatkozó rádióengedélyeket mindkét multiplex vonatkozásában. A kibocsátott rádióengedélyek birtokában az Antenna Hungária péntek délután az A és C multiplex vonatkozásában a maximális ERP-t (Effective Radiated Power - effektív kisugárzott teljesítmény) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra megemelte a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomáson.

További kedvező hír, hogy a másik budapesti DVB-T telephelyen, a 10. kerületi Száva utcai adónál is teljesítményemelésre kerül sor, a maximális ERP ezen a telephelyen 0,6 kW-ról 2,4 kW-ra emelkedik 2010. február 10-én délután mindkét multiplex vonatkozásában. Annak érdekében, hogy a teljesítménynövelést itt is végre lehessen hajtani, rövid technikai leállás szükséges az érintett nap folyamán a Száva utcai adónál.

A két budapesti digitális adóállomás mostani teljesítményemelésével sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételére a fővárosban és környékén élők számára. Az Antenna Hungária Csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje a budapesti teljesítménykorlátozás teljes feloldását és a lehetséges maximális sugárzási teljesítmény engedélyezését a közeljövőben, hogy a nézők mind nagyobb területen és minőségben juthassanak az előfizetési díj nélküli szolgáltatáshoz.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.