Hirdetés
. Hirdetés

Megérkezett a kétmagos Intel Itanium szerverchip

|

Az Intel bemutatta Itanium processzorcsaládjának legújabb tagját. A hosszas késlekedés után elkészült lapka a cég reményei szerint lendültbe hozza a a high-end szerverek piacán gyengélkedő Intelt.

Hirdetés

A Montecito az Itanium sorozet első olyan darabja, amely már képes a többszálas feldolgozásra (HyperThreading), a magasszintű virtualizációra, és amely egynél több processzormaggal rendelkezik. Egy szerverchip esetében ezek rendkívül fontos tulajdonságok, mivel a felhasználók főleg üzleti analitikai műveleteket, nagyszabású adatkezelési folyamatok kezelését és egyéb nagy gépigényű feldolgozási műveleteket végeznek a segítségükkel.

A chip mindezeken kívül megnövekedett sebességgel, kétszeres teljesítménnyel és 20 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztással is büszkélkedhet elődeihez képest. "A kettős mag általában 50-70 százalékkal növeli az egységek teljesítményét, esetünkben 100 százalékról van szó. Ehhez járul továbbá a 130 wattról 104 wattra csökkenő fogyasztás" - mondta David Myron, az Intel Itanium családért felelős vezetője.

Bár a cég az eredeti, 2005 negyedik negyedévére tervezett bemutatóhoz képest több hónapos csúszással jelentette meg a Montecitót, a chip műszaki adatainak ismertetése máris érezhető fellendülést jelentett piaci részesedésének alakulásában. A növekedés persze egyelőre nem veszélyezteti a Sun Microsystems Sparc vagy az IBM Power processzorainak pozícióját a high-end szerverek mezőnyében.

Pat Gelsinger, az Intel vállalati megoldásokért felelős alelnöke elmondta, hogy az Itanium családból származó bevétel 2006 első negyedévében elérte a versenytársak bevételeinek 40 százalékát. A 2003-as év 10 százalékához képest a növekedés mindenképpen jelentős. Az alelnök szerint az Itanium vonal jövője még rózsásabb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a riválisok mind féltékenyen őrzött, szabadalmaztatott technológiákat alkalmaznak, nagyban leszűkítve ezzel ügyfeleik mozgásterét. Ezzel szemben az Intel lehetőséget teremt az öregedő rendszerek elhagyására és új, innovatív megoldások kialakítására.

Jó példa a fentiekre az Electronic Data Systems (EDS) döntése, mely szerint a cég fél éven belül átállítja ügyfeleit az IBM egységeiről az Itanium 2-es processzorok használatára. A cég partnerei főleg olyan nagyszabású ügyleteik lebonyolításához várnak megoldásokat, mint amilyenek például a különféle üzleti alkalmazások vagy a hitelkártya adatok feldolgozása.

Az Intel már megkezdte jelenlegi Itanium 2 9000-es sorozatának gyártását, de a chipek szállítását egyelőre még csak 30-90 napos határidővel vállalja. Az első darabokat a Bull NovaScale, Fujitsu PrimeQuest 500 és az SGI Altix 4700 és Altix 450 szervereibe építik majd be. Az új szerverchipnek egyelőre öt változata létezik, az 1,6 GHz-es, 24 Mb memóriával rendelkező darab ára 3 692 dollár, az 1,6 GHz-es, 18 Mb-os 1 980 dollárba, az 1,6 GHz-es, 8 Mb-os 1 552 dollárba, az 1,42 GHz-es, 12 Mb-os 910 dollárba, az 1,4 GHz-es, 12 Mb-os 749 dollárba kerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.