Hirdetés
. Hirdetés

Megérkezett az AMD 12 magos processzora

|

A többmagos lapkák kihathatnak az IT-költségek minden területére, a licencdíjakat felezheti is egy architektúra-váltás. Vajon mikor térnek át a szoftvercégek processzormag alapú elszámolásra?

Hirdetés

Az AMD hétfőn dobta piacra új, 12 magos processzorlapkáját, megkettőzve ezzel az egy tokon belüli magok számát az előző Opteron generációhoz képest. A Magny-Cours kódnévre hallgató chip kétszeres teljesítményt biztosít az előző, 6 magos Opteronokhoz viszonyítva, és nemcsak teljesítmény tekintetében nyújt előnyt, a sokmagos architektúra a szoftver licence díjakat is lejjebb szoríthatja.

A felhasználók az árat, az energiafelhasználást és persze a teljesítményt nézik, e szerint fogják összehasonlítani az új chipet az Intel x86-os szerverprocesszoraival. Más érvek is szólnak azonban a 12 magos architektúra mellett, amely nem csak ezekre a tényezőkre és az adatközpontok helykihasználására, hanem a szoftverlicenc-díjakra is hatással lehet. A lapkát nyolcmagos változatban is árulják majd, már ezzel is előnyre tehetünk szert szoftver vásárláskor.

A képlet egyszerű. Sok licencszerződés nem a feldolgozó magok, hanem a processzorok számához köti a licencdíjakat, vagyis ugyanannyit fizetünk, ha egy 4 magos vagy egy 12 magos CPU-val felszerelt szerveren futtatjuk a szoftvert. A 12 magos chip ugyan valamivel többe kerül, de ez eltörpül például az SQL Server licencek ára mellett: ha az eddigi 6 magos architektúráról az új, 12 magosra váltunk, akkor feleannyi licenccel működtethetjük az adatközpontot.

Jó példa erre az ingatlanokkal kapcsolatos adatokat szolgáltató MLS Property Information Network (Shrewsbury), ahol négyről 12 magra állnak át. Az MLS 60 szervert működtet és akár felére is csökkenthetné az áttéréssel a szerverek számát, de egyelőre csak harmadával veszik visssza a számukat.

2004-ben, a kétmagos processzorok útra indulásával a Microsoft úgy döntött, hogy megmarad a processzorok számához kötött licencdíjazás mellett, figyelmen kívül hagyva a magok számát. Sok szoftvergyártó jár el ugyanezen az alapon (azért akadnak kivételek).

Matt Lavallee, a példaként felhozott MLS technikai igazgatója mintegy két és fél évvel ezelőtt kezdett Opteron alapokon gondolkodni, a sokmagos architektúra licencelőnyei mellett a rendszerek nagy áteresztőképességét említette előnyként.

 

 

Az Opteron 6000-es generációból 10 modell érkezik, a 455 dolláros nyolcmagos, 1,8 GHz-es, 65 wattos lapkától az 1386 dolláros, 12 magos, 2,3 GHz-es, 105 Watt teljesítményfelvételű processzorig. Az AMD úgy nyilatkozott, hogy nem csak a magok számát növelték, de a közvetlen CPU-mag összeköttetés architektúráját is továbbfeljesztették, így 33 százalékkal gyorsabb a CPU-CPU kommunikáció. Kiegyensúlyozott a harc ezen a piacon, a héten érkezik például az Intel nyolcmagos Nehalem-EX processzora is.

A magok számának ilyen szintű növekedésével és annak licencdíjra gyakorolt hatásával tehát nem számoltak eddig a szoftvergyártók, de kár lenne azt hinni, hogy ez mindig így marad. Valószínűleg felzárkóznak a gyártók és már csak a verseny előny miatt lesznek, akik engedményt tesznek és nem kötik majd teljesen a magok számához a licencdíjat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.