Hirdetés
. Hirdetés

Megérkezett az Oracle Database 12c

|

Az Oracle hétfőn, július 1-jén hivatalosan is bejelenti adatbázis-kezelőjének új, 12c verzióját, amely többérlős képességeket kínál a felhő alkalmazásokhoz.

Hirdetés

Sokan arra számítottak, hogy az adatbázis-kezelő új verziója jóval hamarabb elérhetővé válik, miután februárban híre ment, hogy az Oracle Database 12c – amelyet Larry Ellison vezérigazgató még tavaly ősszel bejelentett – túljutott a tesztelés szakaszán. Az Oracle azonban semmi közelebbit nem árult el a kibocsátás időpontját illetően, egészen máig: a Database 12c-t a felhasználók kedd óta letölthetik, de a hivatalos bejelentés legvalószínűbb dátumának még tegnap is július 10-e tűnt.

– A párhuzamos feldolgozást támogató 6-os verzió megjelenése óta a 12c hozza a legnagyobb újítást adatbázis-kezelőnk történetében – mondta Reményi Csaba, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója. – A bejelentés időpontját azért lebegtettük az utolsó pillanatig, hogy a legjobb termékkel léphessünk piacra. A fejlesztésre érdemes időt áldozni, stratégiánk helytállóságát a piaci adatok is alátámasztják. A Gartner szerint az Oracle részesedése az adatbázis-kezelők piacán tavaly 48,3 százalék volt, nagyobb, mint a négy, utána következő versenytársé együttesen.

A Database 12c Larry Ellison előadásában debütált az OpenWorld 2012 konferencián

Az Oracle Database 12c több mint félezer fejlesztést – többek között az adatok életciklusának kezeléséhez szükséges funkciókat – tartalmaz, de a legnagyobb újdonságot a beilleszthető adatbázis (pluggable database) képviseli.

– Adatbázis-kezelőnket két rétegre, konténer- és beilleszthető adatbázisra osztottuk – mondta Tóth Csaba, az Oracle Hungary vezető technológiai tanácsadója. – Egy konténer adatbázis tetszőleges számú beilleszthető adatbázist fogadhat be, amelyeket a felhasználó egyetlen adatbázisként kezelhet, mivel ehhez csupán a konténer adatbázist kell karbantartania.

A felügyelet ezáltal lényegesen egyszerűbbé válik, de nem ez a megoldás egyedüli előnye. A beilleszthető adatbázisokkal a Database 12c a hardver-erőforrásokat is sokkal jobban hasznosítja. Az Oracle példája szerint az új verzióval 50 adatbázis futtatásához 3 gigabájt memória is elegendő, míg ugyanehhez korábban 20 gigabájt memória kellett. A 12c memóriaigénye még 250 beilleszthető adatbázissal sem éri el ezt a szintet, változatlan adatbázis-méret mellett.

Tóth Csaba szerint mindezek az előnyök már 3-5 adatbázis konszolidálásakor megmutatkoznak. Az erőforrás-hasznosítás és a felügyelet hatékonysága azonban hatványozottan előnyös lehet a felhő szolgáltatók számára, akik a Database 12c segítségével az alkalmazás helyett az adatbázis-kezelő szintjén valósíthatják meg a többérlős (multi-tenant) környezetet adatközpontjaikban – feltéve, hogy megfizetik az Oracle által külön értékesített képesség licencdíját is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.