Hirdetés
. Hirdetés

Megérkezett az Ubuntu 9.10

|

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, amely számos izgalmas újdonságot tartogat.

Hirdetés

Az Ubuntu 9.10 első újdonságával már a számítógép bekapcsolásakor találkozhatunk, hiszen az új kiadásban gyorsabb és látványosabb lett a rendszerindulás folyamata. Nem csak az indítóképernyő újult meg, hanem az egész rendszer: letisztultabb és egyszerűbben áttekinthető lett a bejelentkező ablak, a felhasználói felület pedig új, sötétebb ablakkereteket és teljesen új ikonkészletet kapott.

 

ubuntu910.jpg
 

 

Az alapértelmezett háttérkép mellett pedig 19 olyan alkotást is találhatunk, amit az Ubuntu felhasználók által beküldött fotókból válogattak össze a fejlesztők. A változásoknak köszönhetően a megújult operációs rendszer megjelenése még barátságosabb lett, mint korábban.

A Linux-alapú operációs rendszer azonban nemcsak szebb lett, hanem egyszerűbben kezelhetőbbé is vált. Az új kiadásban debütált az Ubuntu szoftverközpont, ami kezdő felhasználók számára is könnyen átláthatóvá teszi az programok telepítésének és eltávolításának folyamatát. Az Ubuntu szoftverközpontban szekciókra bontva látjuk az alkalmazásokat, részletes, képernyőképpel illusztrált ismertetőt kaphatunk róluk, és igény esetén egyetlen kattintással telepíthetjük azokat. Ha pedig egy programra már nincs szükségünk, ugyanilyen egyszerűen el is távolíthatjuk a gépünkről.

Az új kiadás kétség kívül legizgalmasabb szolgáltatása azonban az Ubuntu One, ami lehetővé teszi a fájlok tárolását, gépek közötti szinkronizálását és megosztását. Sőt, ennél többre is képes, hiszen arra is lehetőségünk van, hogy a segítségével szinkronizáljuk a gépeink között a Firefox könyvjelzőket, a Tomboy jegyzeteket vagy az Evolution levelezőkliensben tárolt címjegyzékünket. Ez a szolgáltatás különösen akkor lehet hasznos, ha párhuzamosan több gépet is használunk. Egyet például otthon és egyet a munkahelyünkön, vagy ha több számítógéppel is rendelkezünk. Az adataink tárolására 2 Gigabájt ingyenes tárhelyet kapunk a központi kiszolgálón, ha pedig ezt szűkösnek éreznénk, havi 10 dollár előfizetési díjért 50 Gigabájt helyhez juthatunk.

Az Ubuntu 9.10 újdonságai:

  • Gyorsabb rendszerindulás: Az Upstart technológia segítségével hamarabb kezdhetünk el dolgozni a számítógépünkön
  • Megújult külső: az XSplash technológiának köszönhetően látványosabb lett a rendszerindulás folyamata, az új, 2.28-as GDM barátságosabbá teszi a bejelentkezés folyamatát, a Humanity ikontéma pedig emberközelivé varázsolja a rendszerben megjelenő ikonokat.
  • Szoftverközpont: egyszerűbbé vált az alkalmazások telepítése és távolítása
  • Ubuntu One: a cloud alapú szolgáltatás segítségével a felhőben tárolhatjuk adatainkat, amelyeket utána szinkronizálhatunk a számítógépeink között, és megoszthatjuk ismerőseinkkel az állományainkat.
  • Titkosított saját mappa: a titkosításnak köszönhetően nem kell aggódnunk, ha illetéktelen kezekbe kerülnek adataink, ha ellopnák a számítógépét, vagy valaki illetéktelenül hozzáférne az ellenőrizetlenül hagyott gépéhez.
  • Empathy üzenetküldő: a Pidgint a GNOME projekt részét képező azonnali üzenetküldő kliens, az Empathy váltotta fel
  • Quickly: leegyszerűsíti az alkalmazások fejlesztését
  • GNOME 2.28: Az új Ubuntuban a GNOME asztali környezet legújabb kiadása kapott helyet, amely kényelmesebbé teszi a számítógéppel végzett mindennapos munkát.
  • 2.6.31-as kernel: A legfrissebb, 2.6.31-as verziószámot viselő kernel számtalan új eszközt támogat, így jó esély van rá, hogy a legújabb hardverei is azonnal működni fognak Ubuntuval.
  • Alapértelmezett fájlrendszer az ext4: jelentős teljesítményjavulást nyújt a különböző fájlműveletek során. A már meglévő fájlrendszerek nem változnak, vagyis ha korábban ext3-ra telepítette a rendszert, frissítésnél továbbiakban is az marad.

Az új Ubuntu ingyenesen letölthető az ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett "Live CD" is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva azonnal használható. Az Ubuntu szabad szoftver, vagyis teljesen ingyenesen és jogtisztán használható akár professzionális célra is, a hozzáértők pedig nyugodtan tanulmányozhatják a rendszer forráskódját, vagy akár igényeik szerint módosíthatják.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.