Hirdetés
. Hirdetés

Mégis lesz állami mobilszolgáltató?

|

Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva születhet meg minden ellenérv dacára a negyedik szolgáltató.

Hirdetés

Amint arról szeptember közepén írtunk, a bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH frekvenciaárverést lezáró végzését. A hónapok óta tartó huza-vonában így végül ismét holtpontra jutott az ügy, hiszen a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és az MVM közös erővel létrehozni tervezett negyedik mobilszolgáltatója továbbra sem kezdheti meg a működést. Dr. Mohay György ítélete egyben azt is jelenti, hogy a frekvenciákat újra kell pályáztatni, ezzel az eddigi piaci verseny résztvevői is keresztet vethetnek az árverésben megszerzett spektrumra.

Lesz, nem lesz?

Az NMHH szűkszavú közleménye szerint a piaci verseny élénkítéséhez hozzájárulna egy negyedik szolgáltató megjelenése, de a tender újra kiírásáról még nem született hivatalos döntés. Az Index értesülései szerint a konzorcium tagjai együttes erővel amint lehet, újra nekifutnak a tendernek. Korábbi indoklás szerint nemzetbiztonsági érdek egy állami vezetésű távközlési szolgáltató létrehozása, mely potenciállal egyébként a magyar állam évtizedeken keresztül rendelkezett, a MATÁV két évtizeddel ezelőtti privatizációjáig.

Visszatérve a két héttel ezelőtti ítéletre: érdekes indoklással állt a nyilvánosság elé a döntést meghozó tanács, mivel a súlyos eljárási szabálytalanságok mellett megemlítette, hogy a pályázat kiírása szerint állami cégek részt sem vehettek volna a tenderben. A jelenlegi mobilszolgáltatók javára döntöttek a hálózati roaming kérdésében is, vagyis a bíróság szerint a ma hatályos jogszabályok szerint nem írható elő a piaci résztvevőknek, hogy az újonnan jelentkező számára automatikusan bocsássák rendelkezésre saját hálózatukat.

Noha a korábbi határozatot a három mobilszolgáltató támadta meg, leginkább a Vodafone kerülhet kellemetlen helyzetbe a status quo visszaállítása miatt. A brit multi ugyanis már használatba is vette az elnyert frekvenciasávot, ezzel tudott közel 100 százalékos 3G-s lefedettséget elérni az országban. Csekély vigasz lesz a több mint 30 milliárd forintnyi licitdíj rá eső részének visszafizetése, ha cserébe a pirosak elvesztik a fent említett spektrumot. De nem örülhet a döntésnek az Invitel sem, mellyel már partneri megállapodás körvonalazódott az MPVI irányából.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.