Megjelent a 7-es Ubuntu

|

A népszerű Linux-disztribúció, az Ubuntu péntektől elérhető, új verziója is teljes funkcionalitással bír és teljesen ingyenes.

Hazai tükörszerverről is letölthető az Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn). Az asztali gépekre szánt operációs rendszer grafikus felületű, sok alkalmazást tartalmaz (böngészőt, levelezőt, OpenOffice programcsomagot, képszerkesztőt, és még sok minden mást), de akinek több vagy más kell, letöltheti. A teljes operációs rendszer magyarítható. A lokalizációt ugyan külön kell telepíteni, de a System menüben könnyen és logikusan megtalálható a megfelelő menüpont.

A Windowszal szemben kissé meglepőnek tűnhet, hogy nem telepíthetjük egyből. Először a Live változat települ fel, és onnan egy ikon segítségével folytathatjuk a teljes telepítést. A megoldás előnye, hogy kipróbálhatjuk a rendszert anélkül, hogy az egészet fel kellene telepíteni. Aki nem szeretné letölteni a telepítő fájlt, annak a fejlesztő cég (a Canonical) ingyenesen elküldi a telepítő CD-t.

A szerző az 5-ös verzió óta használja az Ubuntu Desktop Power PC-s változatát (Macintosh iBook-on). A rendszer teljesen stabil, az elmúlt másfél év alatt egyszer sem fagyott le. Azoknak sem jelent gondot, akik Windows-ról térnének át: a felhasználói felület majdnem ugyanolyan, még ha nem is olyan látványos. Irodai használathoz tökéletes választás, és nem elhanyagolható szempont, hogy teljesen ingyenes - nem csupán maga a rendszer, hanem a támogatás is, a frissítéseket korlátlan ideig biztosítja a fejlesztő Canonical.

A Zdnet kommentárja szerint "az Ubuntu frissítéseivel kapcsolatban magas szintű ismeretekre van szükség, hogy megértsük, miről is van szó", ám ez teljesen alaptalan. Két gombnyomással telepíthetőek a frissítések, semmilyen különleges tudományt nem igényel a művelet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.