Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent a sokszékes Windows

|

Elkészült a Microsoft több felhasználós operációs rendszere: a Windows MultiPoint Server 2010.

Hirdetés

A Microsoft bejelentette, elkészült a Windows MultiPoint Server 2010 operációs rendszere, amelyet a redmondi szoftvercég leginkább az oktatási intézményeknek ajánl. A több munkaállomás kiszolgálására tervezett platformot ugyanis akár 10 különböző felhasználó csatlakoztatására is felkészítették, így a hardver kiadások mellett jelentősen faraghatók segítségével az üzemeltetési kiadások is.

 

 



A Windows MultiPoint Server 2010 rendszert futtató gépek ugyanis mindent egyben tartalmaznak, s egy új munkaállomás csatlakoztatásához mindössze csak egy monitorra, egy egérre és egy klaviatúrára van szükség, valamint nem mellékesen egy kliens oldali CAL licencre. S mivel így 10 gépet egyetlen szerver helyettesít, ezért komoly összeget lehet megspórolni a rendszer áramfogyasztásánál, valamint a felügyeleten is, hiszen a Microsoft elmondása alapján kezeléséhez nem szükségesek rendszergazdai ismeretek. Bármely tanár képes telepíteni a rendszert, kezelni a diákok fiókjait, valamint elhárítani az alapvető problémákat.

A rendszer erejét a Windows MultiPoint Server 2010 bemutatásakor egy Intel Core i7 processzorral rendelkező kiszolgálóval demonstrálták, 10 munkaállomáson egyszerre futtatva egy 720p felbontású HD videót. A Windows Server 2008 R2 operációs rendszerre épülő megoldás e mellett a Windows 7 felhasználói élményét nyújtja, vagyis a gép előtt ülőknek nem kell lejjebb adniuk az igényikből. Csupán az Aero Glass, a Windows Flip, a tálcán lévő előnézeti ablakok és a Windows Media Center maradt ki, hogy így csökkentsék a rendszer erőforrásigényét. Valamint a Microsoft mérnökei e mellett kihagyták a Windows 7 mobil funkcióit is, mivel értelemszerűen egy több felhasználó kiszolgálására felkészített szerver nem megy általában sehova.

 

 

 

multipoint.jpg


"A Windows MultiPoint Server 2010 mostantól globálisan elérhető az OEM partnereinken keresztül, valamint a Microsoft Academic Mennyiségi licencszolgáltatásának keretében március elsejétől"
- olvasható a redmondi szoftvercég kiadott közleményében. Elmondásuk szerint többek között a HP, a DisplayLink, az NComputing és a ThinGlobal kínálatában lesznek megtalálhatóak az új MultiPoint operációs rendszerrel ellátott szerverek. Habár a redmondi szoftvercég elsősorban iskoláknak szánja termékét, de a költségcsökkentés miatt ideális lehet kisvállalkozások számára is, akik például leendő munkavállalóik oktatására is használhatják a rendszert.

A redmondi szoftvercég közleményére egyébként szinte pillanatok alatt reagált egy nyílt forráskódú megoldásokat szállító konkurenciájuk. "Remek hír, hogy a Microsoft csatlakozott a többszékes piachoz. Ez felértékelheti a globális igényt a hasonló megoldások iránt - azon igényt, amelyet a Userful már több mint 7 éve kielégíti a Multiplier termékével" - írta Tim Griffin, a Userful elnöke. Levele alapján ráadásul cége meglehetősen stabil pozíciókkal rendelkezik az érintett területen: 30 ezer iskolát szolgálnak ki világszerte, és több mint 750 ezer kliens futtatja Linux alapú megoldásukat, amely elmondásuk szerint olcsóbb (69 dollár székenként), mint a Windows MultiPoint Server 2010.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.