Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent az első SATA II SSD

|

A Samsung Electronics már szállítja SATA II-es SSD meghajtóit, melyeket gyorsabbnak ígér, mint a piacon lévő legtöbb konkurenst. Először a Dell noteszgépekben láthatjuk őket viszont.

Hirdetés

Az SSD valami olyasmi, amiről mindenki beszél, de - legalábbis a mi piacunkon - senki sem látott még. Azt mindannyian tudjuk, hogy a szilárdtest meghajtók flash memóriát használnak mágnesezhető lemezek helyett. Nincs mozgó alkatrészük, nem bocsátanak ki zajt és kevesebbet is fogyasztanak, mint a merevlemezek. Mostanában, hogy az áruk kezd megfizethető szintre csökkenni, egyre inkább praktikus ezeket noteszgépekben használni. Feltenné a kezét, aki ilyet használ nap mint nap? Nos, ez az! Kevés kezet látunk lelki szemeinkkel. A helyzet változhat, a Samsung már szállítja új, SATA II felületű SSD meghajtóit.

A Samsung szerint a 64 gigabájtos, SATA II interfészes meghajtók, másodpercenként 100 megabájtos olvasási és 80 megabájtos írási sebességre képesek, mely 60 százalékkal gyorsabb, mint a hasonló SATA I meghajtók és kétszer-ötször gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek.

samsungssd.jpg
A Samsung SATA II felületű SSD-i, 1,8 illetve 2,5 hüvelykes kivitelben.

A meghajtókat még tavaly novemberben jelentette be a cég, de a kereskedelmi példányok mostantól hozzáférhetőek. Dell és Alienware laptopokban debütálnak a következő hetekben, az árakat azonban nem jelentették még be. A Samsung a szerverpiac azon szegmense felé is kacsingat SSD-ivel, ahol a nagy sebességű adatátvitel is szempont.

A hagyományos merevlemezekkel szembeni nyilvánvaló előnyei ellenére az SSD meghajtók terjedése lassú. Főleg azért, mert utóbbiak sokkal drágábbak. Hogy megkerülje ezt a problémát, a Samsung olyan 128 gigabájtos SSD meghajtót mutatott be januárban a Consumer Electronics Show-n Las Vegasban, mely MLC (multi-level cell) NAND flash memóriára épül. Ez olcsóbbak, de közel sem olyan gyorsak, mint az SLC (single level cell) flash memóriák, melyekre az SSD meghajtók amúgy épülnek. Mi több, az SLC lapkák élettartama nagyjából tízszerese az MLC-nek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.