Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent az Ubuntu 8.04

|

A menetrendnek megfelelően április 24-én megjelent az Ubuntu Linux-disztribúció legújabb, Hardy Heron kódnevű verziója.

Hirdetés

A 8.04-es Ubuntu úgynevezett LTS (Long Time Supported), vagyis hosszú ideig támogatott kiadás (asztali számítógépeken 3 évig, kiszolgálókon 5 évig), így különösen ajánlott vállalati, sok számítógépes környezetbe. Ennek megfelelően ennél a kiadásnál különösen nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztés során a stabilitásra és a megbízhatóságra.

Az újdonságok közé tartozik, hogy az Ubuntu alapértelmezetten szállítja a Firefox 3 (beta 5) böngészőt, amelybe sok fontos újdonság került: jelentősen javult a memóriagazdálkodás, gyorsabbá és biztonságosabbá vált a böngészés, és kényelmesebbé a kezelőfelület. Az alapértelmezett CD író programot a jóval több szolgáltatással bíró Brasero, a régi beépített torrent klienst pedig a nagyobb tudású Transmission váltotta fel. Az alapértelmezett videolejátszóból közvetlenül nézhetjük a Youtube videókat (képünkön). A továbbfejlesztett fotókezelő - az F-Spot - a fejlettebb fényképezőgép- és telefon-felismeréssel együtt egyszerűbbé teszi a képek feltöltését, tagelését, kezelését, megjelenítését, törlését, nyomtatását vagy megosztását. Az irodai alkalmazáscsomag, az OpenOffice.org már a Microsoft Office 2007-es kiadása alatt készült dokumentumokat is megnyitja. A beépített óra és naptár is megújult: egyetlen kattintással nyomon követhetjük egyszerre több időzónában az aktuális időt és időjárást.

youtube.jpg

Az új kernel még több hardvert támogat, az új grafikus alrendszer (Xorg 7.3) pedig még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a videokártyák és monitorok beállítását. Az új, GVFS virtuális fájlrendszer bevezetésével jelentős mértékben felgyorsultak a grafikus felületen végzett fájlműveletek, és a későbbi fejlesztésekhez is jó alapot jelenthet majd. Megújult a hangokat kezelő alrendszer is - az új, PulseAudio technológia segítségével rugalmasan szabályozhatjuk és keverhetjük az egyes alkalmazások hangját.

Egyszerűbbé és rugalmasabbá vált az Ubuntu Windows mellé történő telepítése is. A Wubi segítségével ugyanúgy telepíthető az Ubuntu, mint bármilyen más Windowsos alkalmazás. Az Ubuntut bárki ingyenesen letöltheti az Ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából, vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett "Live CD" is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva máris használható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.