Hirdetés
. Hirdetés

Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

|

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) ez év január 1-től átvette az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) feladatait, valamint kezeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap)

Hirdetés

Az NKFI Hivatal a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló múlt évi törvény alapján alakult meg. A feladata, hogy "létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását".

Hirdetés

A korábbi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az Országos Kutatási Alapprogramok jogutódjaként létrehozta az egységes Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap), amely "a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító és kizárólag ezt a célt szolgáló, az államháztartásról szóló törvény szerint elkülönített pénzalap."

Az NKFI Hivatal létrehozása és az NKFI Alap forrásainak felhasználása Magyarország tudományos és gazdasági versenyképességét, az európai kutatási térbe való eredményes bekapcsolódását és a gazdaság növekedését szolgálja.

Az NKFI Hivatal előkészíti a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) stratégiát és közreműködik a kormány által elfogadott stratégia megvalósításában. Az NKFI Alapért való felelősségi körében a hivatal finanszírozó intézményként kutatás-fejlesztési témapályázatokat és programokat, innovációs pályázatokat és programokat finanszíroz.

Képviseli továbbá Magyarországot a kutatás-fejlesztési és innovációs nemzetközi szervezetekben és együttműködésekben. Szakmai felelőse emellett a Magyarországnak nyújtott külföldi kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásoknak, és részt vesz ezek felhasználásának koordinálásában. Nyomon követi a KFI stratégia és programok megvalósulást és értékeli ezek eredményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök január 1-i hatállyal az NKFI Hivatal elnökévé Pálinkás Józsefet, az Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét nevezte ki.

Sikeres volt az utolsó év

A Nemzeti Innovációs Hivatal 2014-ben aktív és sikeres évet zárt - értékelte Korányi László elnökhelyettes egy év végi rendezvényen, Budapesten.

Korányi László elmondta, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal kulcsszerepet játszott az uniós és hazai források felhasználására, a párhuzamosságok kizárására kidolgozott Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megalkotásában.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 2014-2020-as kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja, a Horizon2020 program forrásaiért a tagországok kutatói, vállalkozásai versenyeznek, és ebben a nemzetközi kiválóság az egyedüli döntési kritérium.

 

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Horizon2020 program magyarországi nemzeti kapcsolattartói hálózatának működtetésével sikeresen támogatta a vállalkozásokat a pályázatokon való indulásban, magyar cégek korábban nem látott mértékben indultak a kis-és közepes vállalkozásoknak kiírt központi pályázatokon - mondta Korányi László.

A nemzetközi kapcsolatok építésében is eredményeket tud felmutatni az innovációs hivatal, több nemzetközi megállapodást kötöttek az innovációs együttműködésre - értékelte a NIH elnökhelyettese, példaként említve, hogy a szaúdi közlekedési minisztérium szakértőinek képzését Magyarországon végezteti.

A hivatal 2014-ben sikeresen vett részt a hazai start-up ökoszisztéma kiépítésében, és elősegítette, hogy a magyar start-up cégek minél inkább bekapcsolódjanak a nemzetközi folyamatokba - mondta Korányi László, aki egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az induló innovatív vállalkozásoknak már a kezdeteknél a nemzetközi piacot kell megcélozniuk. Példaként említette, hogy megszervezték a Start-up Tavasz nemzetközi versenyt, a Google céggel együttműködve a V4-országok technológiai vállalkozásai sikeresen mutatkoztak be New Yorkban. Versenyeken válogatták ki azokat a startupokat, akik Bécsben, Párizsban, Helsinkiben és Tel Aviv-ban kaptak bemutatkozási lehetőséget. Jelentős érdeklődés kísérte a nemzetközi innovációs tendenciákat felvonultató budapesti Innotrends kiállítást és konferenciát, ahol a határon túli magyar vállalkozások is bemutatkoztak.

Az innovációs hivatal elnökhelyettese szerint a kormány célját, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportja jelentősen növekedjen, az eleve a világpiacot megcélozni kívánó induló technológiai vállalkozások révén lehet leginkább elérni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.