Hirdetés
. Hirdetés

Meglepő változások jönnek a Windows 10 jövő évi frissítésében

|

Ha igazak a hírek, kimarad a tavaszi nagy funkciófrissítés, és csak ősszel jönnek a jelentős újdonságok. Tavasszal viszont végre befuthat a Windows 10X.

Hirdetés

Az őszi nagy frissítőcsomag, a Windows 10 20H2 elkészültével most mindenki arra kíváncsi, mit tervez a Microsoft 2021-ben a Windows 10-zel. Ha a fejlesztő a korábbi gyakorlatot követi, tavasszal kirukkol a Windows 10 21H1-gyel, amit ősszel a Windows 10 21H2 követ. Azonban könnyen lehet, hogy jövőre a Microsoft eltér ettől a mintától. Gyorsan átvesszük, mit is jelentenek ezek a kacifántos verziónevek, aztán megnézzük, mi várható jövőre.

Hirdetés

Szám, szám, H, szám. A Windows 10 verziófrissítéseiben erre a formátumra cserélte a buildszámozást a Microsoft, ami csak első látásra hangzik kissé kaotikusan, egyébként nagyon is érthető. Az első két szám az évszám utolsó két számjegye, majd a H betű a félévet (Half) jelenti és utána jön az azt jelző szám, hogy az első vagy a második félévben megjelenő buildről beszélünk. Tehát a jelenleg terített 20H2 így már érthető: 2020 H2, tehát az idei év második félévi frissítése. Ebből az is látható, hogy elvben a Microsoft úgy készült, hogy évente kétszer jön egy-egy nagyobb csomag, a H1 és a H2 - de jövőre ezt viszont kicsit megbolygatja valami.

Bár a cég hivatalosan se megerősíteni, se megcáfolni nem hajlandó, a kiszivárgott hírek szerint kihagyja a 21H1 Windows 10 funkciófrissítést. Ehelyett jövőre csak egy nagy frissítéssel jön ki ősz tájékán, a tavaszi újdonság pedig nem más lesz, mint a Windows 10X első iterációja. Ez egy egyszerűbb és biztonságosabb Windows 10-változatnak ígérkezik, amit eredetileg kétképernyős eszközökhöz álmodott meg a Microsoft, de a jelenlegi tervek szerint már egyképernyős PC-khez is ki akarja adni - ez mondjuk felvet egy csomó kérdést, egyesek már azt vizionálják, hogy a redmondi válallat ismét megpróbálkozik egy "butított Windows" stratégiával, amivel az elmúlt években már felsült.

Bárhogy is, a "normál" Windows 10 számára könnyen lehet tehát, hogy 2021-ben kettő helyett csupán egy funkciófrissítés érkezik.  Az őszi frissítéseknél megszokhattuk már, hogy inkább csak javításokat tartalmaznak, a "Cobalt" kódnevet viselő őszi csomag viszont ebből a szempontból is rendhagyó lesz, úgyis érdemi újdonságokat ígér. Naná, ha már ez lesz az egyetlen éves build... Ezek közül talán legfontosabb a felhasználói felület dizájnjának és elrendezésének komolyabb ráncfelvarrása, aminek külön kódneve is van (Sun Valley-nek hívják), és hatása kiterjed a Start menüre, a Műveletközpontra és a rendszer számos beépített appjára. A fenti kép egy kiszivárgott fejlesztői fotó, ami már megmutatja, hogyan változhat a jövőre bevezetni kívánt dizájnnyelv.

Ami pedig azokat az újdonságokat illeti, amelyeket a tavaszi funkciófrissítéssel kaptunk volna kézhez, valószínűleg ezektől sem esünk el teljesen, ugyanis a pletykák szerint a Cobalt kiadásáig a Microsoft kumulatív frissítésekkel gondoskodik az új szolgáltatások beépítéséről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.