Hirdetés
. Hirdetés

Megtérül az Ipar 4.0-beruházás

|

Fokozott figyelem kíséri az ipari digitalizáció trendjét, más néven az Ipar 4.0-t. A gyártóvállalatok több mint fele már hozzálátott ilyen fejlesztésekhez. Sokukat foglalkoztatja azonban a kérdés, milyen fejlesztésekkel érdemes kezdeni, mitől függ a beruházások belátható időn belüli megtérülése.

Hirdetés

Teljes szakértői csapatot állított fel az S&T Consulting Hungary Kft. testreszabott Ipar 4.0-s megoldások kidolgozására és bevezetésére. A vállalat ugyanis felismerte, hogy az ipari digitalizációs beruházások túlmutatnak az IT-fejlesztéseken, ezért a projektek sikeres lebonyolításához át-fogó iparági és informatikai tudás egyaránt szükséges. A megtérülő beruházások kulisszatitkairól az S&T Ipar 4.0 csapatát kérdeztük.

Hirdetés
          

COMPUTERWORLD: Tapasztalataik szerint milyen problémákkal szembesülnek a digitalizáció útjára lépő ipari vállalatok?           

AZ S&T IPAR 4.0 CSAPATA: A fejlettség szintje ebben a tekintetben nagyon eltérő lehet az ipari vállalatok körében. Egyes cégek például látják a digitalizáció előnyeit, de komolyabb lépéseket még nem tettek elérésük érdekében, mások már automatizáltan mérik és elemzik a teljesítményt, de szép számmal akadnak olyan vállalatok is, amelyek még mindent papíralapon rögzítenek. Általánosan érvényes ugyanakkor, hogy a digitalizációs fejlesztés részeként a vállalatok nem tudják teljes gépparkjukat a legmodernebbre cserélni. Szerencsére ebben az esetben sem kell lemondaniuk az Ipar 4.0 által kínált lehetőségekről. Megfelelő szenzorok beépítésével, a folyamatok átgondolásával, a meglévő géppark felokosításával nagy lépéseket tehetnek a digitalizáció útján.

CW: Mi az első lépés, ha egy ipari vállalat a digitalizáció révén növelné hatékonyságát?   

S&T: Először is érdemes tisztázni, hogy ehhez több kell puszta IT-fejlesztésnél. A működés meglévő folyamatait is át kell látni, felmérni, és ahol szükséges, újratervezni. Az S&T-nél iparági szaktudással rendelkező Ipar 4.0-s tanácsadók is dolgoznak, akik korábbi gyártói tapasztalataikat is kamatoztatják egy-egy projekt során. Első lépésként célszerű megállapítani, hogy az érettség mely szintjén van a cég, és reális méretű beruházással hova juthat el, illetve a meglévő eszközökből hogyan hozhatja ki a maximumot. Az S&T szakértői ezt Ipar 4.0-koncepció és digitalizációs útiterv kidolgozásával támogatják.

Az S&T Ipar 4.0 Csapata: Karip Zoltán SAP gyártásimodul-szakértő, Gazdik Veronika minőségmenedzsment-szakértő és Bányai József termelésszervezési szakértő

CW: Milyen szakértőkre van még szükség egy Ipar 4.0-s projekt végigviteléhez?

S&T: Az iparági tanácsadó mellett természetesen gépészmérnökök, villamosmérnökök és informatikusok is kellenek ahhoz, hogy a megfelelő megoldások kerüljenek a megfelelő helyre. Olyan elemzői, data science ismeretekkel rendelkező szakértőre is szüksége lesz a vállalatnak, aki átlátja a rengeteg adatot, ami egy-egy gépből, folyamatból kinyerhető, ezeket rendszerezi, értelmezi. Emellett szakértelemre van szükség például a vállalatirányítási rendszerek (SAP), termelésirányítási rendszerek (MES Pharis) vagy akár a folyamatszervezés (BPR) területén is annak érdekében, hogy integrált megoldásokat alakíthassunk ki. Szerencsére ezeket a funkciókat már nem kell házon belül tartanunk. Az S&T teljeskörű kompetenciával bíró csapatot állított fel az ilyen projektekre.

CW: Jellemzően mely területeken végeznek digitalizációs fejlesztéseket a magyar ipari vállalatok?           

S&T: Az egyes vállalatok érettségi szintjétől függően más és más fejlesztéseket látunk. Az első szinten a vállalatok leginkább célzott minőségirányítási vagy egy adott termelési probléma megoldása érdekében kezdik meg az adatok digitális gyűjtését és feldolgozását. A következő szint, amikor már a gyártás menedzsmentjére fókuszálnak - az automatikus és adaptív termeléstervezésen van a hangsúly. Ekkor a gépek által gyűjtött adatok és további szenzorok beépítésével mérik a gépek teljesítményét, és ezeket az adatokat elemezve keresik meg a területeket, ahol a hatékonyság növelhető. Ilyen például a prediktív karbantartás, mellyel nagyban csökkenthető a leállások száma, mivel a szenzoradatokból készülő előrejelzés alapján a gépek még a meghibásodás előtt, de csak a ténylegesen szükséges elemeket cserélve tarthatók karban. A prediktív karbantartás a tervszerű megelőző karbantartáshoz képest 30-40 százalékos karbantartásiköltség-megtakarítást is eredményezhet. A harmadik szinten már az intelligens termékek és a teljes beszállítói és értékesítési lánc integrált digitalizációja van a fókuszban.

Hirdetés

CW: Ipar 4.0-s beruházásainál milyen megtérüléssel számolhat egy gyártóvállalat?   

S&T: A technológia fejlődésével az ipari digitalizáció költségei csökkennek: a szenzorok egyre elérhetőbbé válnak, a felhőtechnológiákkal kisebb beruházással és gyorsabban elindulhatnak a vállalatok. A megtérülés attól függ, hogy az Ipar 4.0-val foglalkozó csapat egyaránt figyelembe veszi-e az üzleti, iparági és informatikai szempontokat. Az S&T azért hozta létre az Ipar 4.0 csapatát, hogy ügyfeleinél azonosítsa a gyorsan megtérülő fejlesztés lehetőségeit. Emellett érdemes azzal is számolni, hogy azon gyártóvállalatok, amelyek nem lépnek a digitalizáció útjára, versenyhátrányt fognak szenvedni az Ipar 4.0 újításait időben alkalmazó cégekkel szemben

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.