Hirdetés
. Hirdetés

Megtorolhatná a jailbreaket az Apple

|

Hiába lett legális a jailbreak, vagyis az iPhone-ok törése, az almás cég levadászná az összes eszközt, amely árthat az üzletének.

Hirdetés

Steve Jobs cége még február folyamán szabadalmat nyújtott be, amely most vált publikussá. A címe magyarra fordítva körülbelül ennyit tesz: ?Az elektronikus eszközök illetéktelen felhasználóinak azonosítására szolgáló rendszerek és metódusok".

Az első felével nincs probléma, lényegében egy adott eszközön lévő bizalmas információk távoli törlésének módját írja le, amelyet a tulajdonosa kezdeményezhetne, amennyiben lába kél a készülékének. A probléma ezután következik: a szabadalom részét képezi, hogy a valamilyen módon szoftveresen manipulált (függetlenített, jailbreakelt) eszközöket is különféle módszerekkel beazonosíthatná az Apple.

Utóbbi esetben feltételezhetnék, hogy a készülék lopott (hisz egy tisztességes Apple-ös sosem jailbreakelné egyetlen eszközét sem), és a "vásárló érdekében" hivatalból kezdeményezhetnék a felhasználói adatok törlését, majd az adott eszköz szoftveres lezárását - utóbbit valószínűleg csak szakszervizben tudják feloldani, amennyiben a pórul járt tulaj képes igazolni, hogy valóban övé a készülék. A csavar a dologban, hogy a nem hivatalos szoftver futtatása automatikusan garanciavesztést is jelent, így az alapvetően komoly pénzért vásárolt eszköz újraaktiválása szintén sokba kerülne.

Mindez akár azt is jelentheti, hogy szó szerint félelemkeltéssel próbálhatja megakadályozni a cég a tömeges jailbreakelést, amelyhez például az Egyesült Államok lakosainak már kimondottan joguk is van.

(A hírt testvérsite-unk, a Nonstopmobil.hu is közölte.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.