Hirdetés
. Hirdetés

Megtorpantak a roaming-egyeztetések

|

Nem tudtak megegyezni az európai törvényhozók a roamingdíjak csökkentésének mértékében. A kérdést jövő héten ismét megvizsgálják.

Hirdetés

Informális találkozón vitatták meg kedden a roamingdíjak törvényi szabályozását Németország (az EU soros elnöke), az Európai Parlament (EP) és a tervezetet előterjesztő Európai Bizottság (EB). Németország percenként 0,60 eurót javasol a külföldről indított hívásokra, és 0,30-at az ott fogadottakra. Ezek az árak magasabbak, mint amiben tavaly az EU-tagországok megállapodtak (beleértve Németországot), azaz 0,50, illetve 0,30 euró. A mobilfelhasználók jelenleg 0,50 és 5 euró között fizetnek percenként a külföldi telefonálásért.

A magasabb ár mellett Németország azt is javasolja, hogy a felhasználóknak külön kérniük kelljen a kedvezményes tarifát (alapból a szolgáltatók tarifái lennének érvényesek), továbbá az új törvény csak elfogadása utána három hónappal lépjen életbe. Ez igen előnyös lenne a szolgáltatóknak, mivel még kihasználhatják az idei nyarat arra, hogy a szabadságukat töltő európai turistákról még kicsikarhassák a magas roaming-percdíjakat.

Martin Selmayr, az EB szóvivője szerint Németország javaslata a tarifákra nem más, mint taktika. Minden ártárgyalás során ugyanis magasabb ajánlattal indulnak, így nem meglepő, hogy Németország is ezt teszi. Ami a három hónapos halasztást illeti, ez nem más, mint blöff, folytatta Selmayr. Merkel kancellárasszony korábban hangsúlyozta, hogy szeretné a megállapodást elfogadtatni még a soros elnökség lejárta, június 30 előtt.

A keddi megbeszélésen semmilyen megállapodást nem sikerült elérni, a következő május 2-án lesz.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.