Hirdetés
. Hirdetés

Megtorpedóznák az Apple-AT&T szövetséget

|

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot tervez a telefongyártók és mobilszolgáltatók közti, hosszú távú exkluzív megállapodások ügyében.

Hirdetés

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot fontolgat, mivel attól tartanak, hogy a mobiltelefon gyártók és a mobilszolgáltatók közötti, hosszú távú megegyezések sérthetik a szabad versenyt. A minisztériumnak egészen pontosan az ellen van kifogása, hogy bizonyos készülékek csak egyetlen szolgáltatón keresztül szerezhetők be. Nem kell hozzá különösebb éleslátás, hogy a sorok közül az Apple iPhone és az AT&T esetét olvassuk ki. A Wall Street Journal online-on hétfőn megjelent cikk - mely az ügyhöz közeli, de meg nem nevezett forrásra hivatkozik - arról számol be, hogy a tervezett vizsgálat nem csak az exkluzív készülék-értékesítési szerződésekre, de a mobilszolgáltatók hálózatán kínált szolgáltatások korlátozását is vizsgálja. A minisztérium nem kommentálta az értesülést, de az tény, hogy egy hivatalos vizsgálat megkezdését bejelentés szokta kísérni. A kommentár elmaradása könnyen jelentheti azt, hogy a vizsgálat előkészítése folyik éppen.

Még nem hivatalos, de örülnének neki
A fogyasztói érdekvédelmi csoportok üdvözölték egy lehetséges vizsgálat hírét. "A minisztériumi vizsgálatnak ki kellene térnie a nyilvánvalóan a szabad versenyt gátoló tarifákra, szerződési feltételekre, melyeket az AT&T és Verizon alkalmaz a nagy kapacitású, szélessávú piacon" - írta a NoChokepoints egyesülés, arra bíztatva a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (Federal Communications Commission - FCC), hogy tegyen többet az üzleti verseny ösztönzéséért a széles sávú internetszolgáltatások piacán.

A Public Knowledge nevű csoport szintén támogatja a vizsgálatot. "A fogyasztók az elmúlt tíz évben kénytelenek voltak elviselni a szolgáltatók korlátozását azon a téren, hogy milyen készülékek használhatók és milyen szolgáltatások vehetők igénybe a különböző hálózatokon. A verseny szinte nem is létezik az otthoni és üzleti felhasználóknak kritikus szolgáltatások terén" - nyilatkozta Gigi Sohn, a Public Knowledge elnöke.

Obama
Az antitröszt ügyekben járatos Zuckerman Spaeder jogi iroda ügyvédje, Evan Stewart elég keményen fogalmaz: "Ha az igazságügy hivatalos vizsgálatba kezd, az nem valamifajta új ajánlat vagy szolgáltatás miatt lesz, hanem a Fehér Házban történt változások közvetlen következménye. Nyilvánvaló, hogy az Obama-adminisztráció és azok az emberek, akiket az igazságügyi minisztériumba és a Szövetségi Kereskedelmi Szabályzóbizottságba ültettek, másként tekintenek az antitröszt törvényekre, mint a Bush-kormányzat. Míg a vizsgálatok részben a telekommunikációs piac növekedésének módját firtatják, problémákba ütközhetnek, ha eljárás alá akarják vonni a szereplőket. Amikor egy iparágban a cégek legfőképpen piaci konszolidáció révén növekednek, mintsem belső növekedés által, az mindig antitröszt kérdéseket vet fel. A domináns amerikai telekom-szolgáltatók mind akvizíciók révén nőttek jelenlegi méretükre. Ugyanakkor a mobilpiacon nincs olyan szolgáltató, ami elég nagy piaci részesedéssel bírna ahhoz, hogy aggodalomra adjon okot. Még a legnagyobb szolgáltató, a Verizon is kevesebb mint 30 százalékos részesedéssel bír."

obama.jpg
John Klossner karikatúrája

Másodrangú vásárlók
Az igazságügyi minisztérium különösen aggasztónak találja a kizárólagos készülékforgalmazási megállapodásokat. A Kongresszus Kereskedelmi, Tudományos és Szállítási Bizottsága meghallgatást tartott a múlt hónapban a hosszú-távú, exkluzív szerződések vizsgálatának ügyében a vezeték nélküli piacon - különös tekintettel azok hatására a ritkán lakott, vidéki területeken. A kisebb vidéki szolgáltatók arról panaszkodnak, hogy a kizárólagos, a nagy szolgáltatók és egyes készülékgyártók között kötött megállapodások kizárják a ritkábban lakott vidékeken élőket abból, hogy a legújabb és leginkább népszerű készülékeket vásárolhassák meg.

Bár a minisztérium még nem erősítette meg, hogy vizsgálatba kezdett volna, John Kerry massachusettsi demokrata szenátor, aki a fentebb említett meghallgatáson is elnökölt, máris dicsérte az adminisztráció álláspontját az exkluzív mobiltelefon ajánlatokkal kapcsolatban. "Ez az az egészséges felügyelet, amit mindig is szerettünk volna látni. Bizottságunk vizsgálata nyilvánvalóvá tette, hogy többet kell tudnunk róla, a megállapodások hogyan hatnak a versenyre a piacon, és milyen hatással vannak az ügyfelekre."

Elősegíti a mit is?
A szolgáltatók, mint amilyen az AT&T is - mely azért került a reflektorfénybe, mert az Apple iPhone-jával kapcsolatos kizárólagos forgalmazói joga szokatlanul hosszú - azt mondják, hogy az ilyen megállapodások az innovációt segítik elő. Az AT&T immár második éve az egyetlen szolgáltató, amely Apple iPhone-t értékesít előfizetői csomagban. Sem az Apple, sem az AT&T nem hozta nyilvánosságra, hogy a kizárólagos megállapodás meddig érvényes, de egyesek arra számítanak, hogy akár öt évig is eltarthat. Az Apple és az AT&T iPhone-nal kapcsolatos megegyezése előtt a kizárólagos forgalmazói megállapodások pár hónapos időtartamra szóltak, nem pedig évekre. Kerry és a többi szenátor a meghallgatáson nem igazán tudta követni az AT&T érvelését arról, hogy az ilyen megállapodások hogyan szolgálnák az innovációt.

Az AT&T azon szolgáltatók közé tartozik, amelyek azért is a viták kereszttüzébe kerültek, mert megtiltják hálózatukon bizonyos szolgáltatások igénybevételét. A cég nem támogatja a képüzenetek (MMS) küldését az iPhone-ról, illetve azt sem, hogy az előfizetők az iPhone-hoz kapcsolt noteszgéppel a készüléken keresztül érjék el az internetet.

Gulyás-iPhone
Sokáig titokban tartották, mely szolgáltató(k) szerzi(k) meg tavaly az iPhone 3G forgalmazásának kizárólagos jogát, de aztán gyorsan kiderült: Magyarországon (és még több európai országban) a T-Mobile lett a szerencsés. (Rajta kívül egyébként az Orange és az O2 is "iPhone-szolgáltató" lett).

A döntéssel egy időben azonnal megjelentek a kritikus hangok, hiszen sokak szemét csípte az egyes szolgáltatók iPhone-nal kapcsolatos kizárólagossága. A felhasználókat azért zavarta, mert csak akkor juthattak a készülékhez, ha átszerződtek az adott operátorhoz, a többi szolgáltatót pedig azért, mert véleményük szerint hátrányba kerültek a piac többi szereplőjével szemben. Annyira elszabadultak az indulatok, hogy Németországban per indult az ügyben, amit a Vodafone később elvesztett a T-Mobile-lal szemben.

Ettől függetlenül vannak olyan európai országok (például Olaszország), ahol a helyi törvények, szabályozások kötelezik a szolgáltatókat, hogy az exkluzívan árusított készülékeket kártyafüggetlenül is kínálják a vásárlóknak. Természetesen ez esetben sokkal magasabban áron, de eleget is tesznek a cégek ennek a kötelezettségnek.

Hazánkban nincs ilyen szabályozás, azaz a T-Mobile-tól kizárólag olyan iPhone-t vehetünk, amely hálózatfüggő. Természetesen megjelentek a tört szoftverű, függetlenített modellek is a "piacon", de ezekre nem vonatkozik a hivatalos garancia, és nem jár hozzájuk terméktámogatás. Eddig Magyarországon nem indult vizsgálat vagy per ebben az ügyben, és nagyon valószínű, hogy az idén júliusban érkező új iPhone 3GS kapcsán sem történik hasonló - valószínűleg éppen a fentebb említett európai per sikertelensége miatt.

Az exkluzivitásra alapuló üzleti modell másik aspektusa, hogy így vannak, lesznek olyan mobilok, amelyek sosem juthatnak el hozzánk. A T-Mobile G1 (Android rendszerű okostelefon) például az Egyesült Államokban hatalmas siker, és egyben az iPhone konkurense. A magyar piacon pedig éppen azért nem jelenhet meg, mert a T-Mobile nálunk az iPhone mellett kötelezte el magát, így kizárt, hogy házon belül verseny induljon a két modell között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.