Hirdetés
. Hirdetés

Megújult a Prezi, de nem eléggé

|

Szeretjük a Prezit, de egy kicsit több változás azért nem ártana. Változott a szerkesztő, lettek színek, de a nagy újítások elmaradtak.

Hirdetés

A hazai sikertörténet, a Prezi.com, az elmúlt napokban átesett némi átalakításon. Az immáron több mint fél éve a Twitter társalapítójával, Jack Dorsey-val megerősített csapat által bevezetett újdonságok nem tükrözik az fejlesztők ígéreteit. A Prezi-t ugyan világszerte ismerik és használják, de a felhasználói szabadságnak továbbra sem látszik nyoma. Az alkotók igazán nem engedik meg a felhasználóknak sem a színek, sem a tipográfia tekintetében a szabad választást.

A mostani változásokkal kaptunk színeket, - de csak néhányat - viszont nincsenek új sablonok és a betűtípusok is a régiek. Ez egy kicsit olyan, mint a mese, hogy hoztam is ajándékot meg nem is. A felemásra sikerült frissítés inkább csak átfestés, a régi rendszer újragondolásával egyidejűleg bevezetett újítási próbálkozás.



A kevésbé kritikusan gondolkodók mondhatják, hogy javítottak a „path” opción, könnyebbé tették a szövegbevitelt, de a framek, és a shape funkció szegényes kínálata, a szerény betű kínálat zavarhatja a kreatívabb felhasználókat.

Az összesen 9 féle sablon, főként ha leszámítjuk azokat, amelyek ráadásul még magyarul sem tudnak, elég kevés, ennyi idő alatt biztos lehetett volna ebből is néhány újat összerakni.

A korábban jól megszokott kezelőszervek áttervezése, pedig valószínűleg a felhasználók elképzeléseit szerette volna kiszolgálni. Akik sosem használták, azoknak valószínűleg körülményesebb, azoknak, akik meg a régit szerették kifejezetten bosszantóak a változások. Igaz maradt egy opció, amivel a régi szerkesztőt lehet használni, aminek azok örülhetnek, akik a megszokták a korábbi kezelőfelületet.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de amíg a Prezi ismeretlen volt, valahogy jobban igyekeztek a fejlesztők megvillantani a hazai kreativitást, amit szívesen látunk volna viszont már ebben a verzióban is. A fizetős Prezi tulajdonosok is joggal várhatnának egy kis exkluzivitást, extra skineket, vagy több grafikai lehetőséget. A nagy siker lehet, hogy több elvárást ébresztett bennünk felhasználókban, mint hogy egy sütivel, meg egy szép indiai lánnyal beérjük a Prezi fejlesztőitől. A Prezi pont a közösségi gondolkodást nem engedte be eddig a fejlesztésbe, pedig ha lehetne például skineket, tipográfiai variációkat vagy egyéb kreatív lehetőségeket egy közösségben megosztani, abból mindenki számára hasznos végeredmény születhetne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.