Mélyrepülésben a piac: az Intelnek lépnie kell

|

Az Intel csökkenő bevételről és nyereségről számolt be harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében. Az iparági elemzők szerint még nincs baj - de a gyártónak lépnie kell, ha el akarja kerülni a komolyabb problémákat.

Paul Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója
Paul Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója
Az Intel kedden délután tette közzé a 2012-es üzleti év harmadik negyedére vonatkozó pénzügyi jelentését. Az előző év azonos negyedévéhez képest a cég bevétele és nyeresége is esett: előbbi az elemzők előzetes várakozásait épp csak felülmúlva, 14,2 milliárd dollárról 13,5 milliárdra – utóbbi 3,47 milliárdról 2,97 milliárdra csökkent. A cég vezetői szerint elsősorban a továbbra is bizonytalan gazdasági helyzet és a táblagépek népszerűségének növekedése okolható a vártnál rosszabb eredményért.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója a negyedik negyedévben is az év hasonló időszakában megszokottnál szerényebb növekedésre számít. „Az elmúlt egy hónapban valamennyi nagyobb ügyfelünkkel találkoztam – mondta egy, a Q3-as eredményekkel foglalkozó telefonkonferencia során a CEO. – Annak ellenére, hogy a piaci körülmények továbbra is nehezek, hatalmas innovációs kedvet tapasztaltam... Izgatottan várom az új termékeket és azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek az új termékek a fogyasztóknak és a vállalatoknak kínálnak.”

Az Intel teljesítményére jelentős hatást gyakorol a PC-piac növekedésének lassulása – vázolta a helyzetet Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzője. A szakember hangsúlyozta: ez korántsem meglepő, figyelembe véve, hogy a PC-eladásokra a rossz nemzetközi gazdasági helyzet mellett az okostelefonok és táblagépek népszerűsége is negatívan hat.

„A vállalkozások ritkábban cserélik le a laptopjaikat – jelentette ki Olds. – A vállalatok frissítési ciklusai egyre hosszabbra nyúlnak, és a fogyasztók sem dobálják ki a régi dolgaikat... Most a táblák számítanak szexinek, ez emberek inkább ezeket vásárolják. Eljön az ideje annak is, hogy új PC-ket vegyenek, de erre még várni kell.”

Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy elemzőjének véleménye szerint az Intel helyzete egyelőre stabilnak mondható, de ha nem figyelnek oda, idővel bajba kerülhetnek.

„Az Intel számára a PC- és vállalati szerverpiac újraélesztése jelentheti a legnagyobb kihívást – nyilatkozta. – A PC-piac ebben a pillanatban elég zord terepnek tűnik, de az iparág hamarosan új, innovatív szakaszába léphet. Most még korai lenne következtetéseket levonni abból, ami az elmúlt két negyedévben történt, és ez alapján jóslatokba bocsátkozni a következő két negyedévvel kapcsolatban.”

Charles King, a Pund-IT munkatársa szerint, figyelembe véve, hogy brutális versenyhelyzetben, egy csökkenő haszonkulcsok és feltörekvő mobil technológiák jellemezte piacon kellett megállnia a helyét, az Intel tulajdonképpen jól teljesített.

King szerint nagyon fontos, hogy a vállalat minden erejével azon legyen, hogy a felszínen maradjon, és megerősödve lábaljon ki a jelenlegi válságból. „A cégnek néhány területen mindenképpen javítania kell: elsősorban a mobil eszközök – köztük a tabletek és az okostelefonok – szegmensében – mondta King. – A magam részéről mindenképpen arra számítok, hogy a következő hónapokban egyre több Intel-alapú mobil eszköz fog megjelenni a piacon.”

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.