Hirdetés
. Hirdetés

Mennyire erős a titán? Most kiderül a prés alatt - videó

|

Bizonyos hőkezelt acélfajták keményebbek nála.

Hirdetés

A titán az egyik legfontosabb szerkezeti fém, különösen a járműgyártásban van komoly szerepe, ahol a szilárdság és a súlymegtakarítás egyaránt fontos. De mennyire bírja a strapát ez a sajátosan szürkén csillogó fém?

Közismert az állítás, hogy a titán az egyik legerősebb fém, ami a piacon kapható. Ez az állítás azonban csak feltételesen igaz, mert bizonyos hőkezelt acélfajták keményebbek a titánnál. Az acél szakítószilárdsága is nagyobb, méghozzá több mint kétszeresen. Ezért, hogy elkerüljük ezt a népszerű tévhitet, jobb, ha azt mondjuk, hogy ez a két fém szilárdság szempontjából nagyjából egyenrangú, így a gyakorlati választást leginkább ezeknek az anyagoknak az egyedi tulajdonságai határozzák meg - írja a technology.org portál.

Hirdetés

Ugyanakkor a titán lényegesen könnyebb, mint az acél. A sűrűsége 4,51 g/cm3, míg az acélé 7,9 g/cm3, így az ötvözet típusától függően az acéléval azonos szilárdságot ad, miközben a súlya csak körülbelül 40 százaléka. A titán biokompatibilis is, és az emberi testbe a kilökődés nagyon kis kockázata mellett lehet beültetni.

De hogyan teljesít a titán a valóságban végzett szilárdsági teszteken? A mellékelt videó öt fém összehasonlítását mutatja be, ahol a titánt az alumíniummal, a rézzel, a vassal és az ónnal állítják szembe. Vajon hány tonnát bírnak el?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.