Hirdetés
. Hirdetés

Mérnökök, informatikusok ? gyakorlati tudással

|

Idén a Nokia Siemens Networks (NSN) kapta az ITD Hungary díját, amit a BME-vel és az ELTE-vel folytatott kutatás-fejlesztési együttműködésért ítéltek oda. Az NSN évente csaknem egymillió eurót fektet a magyar diplomások képzésébe, aminek nyomán évente több mint száz hallgató szerezhet szakmai gyakorlatot a vállalat budapesti kutató-fejlesztő központjában.

Hirdetés

A két kiemelt egyetemen kívül jelenleg 9 hazai felsőoktatási intézmény és a Kolozsvári Egyetem vesz részt a partnerprogramban. Idén decemberben további külföldi oktatási intézményekkel, a szarajevói és a banja lukai, valamint az egyesült államokbeli illinoisi egyetemmel bővül a vállalat kapcsolatrendszere - tájékoztatott Ésik Róbert, az NSN ügyvezetője.

Az együttműködések középpontjában olyan gyakornoki program áll, amelynek keretében a diákok egy vagy két féléven át, heti 3-5 napban a vállalat kutatás-fejlesztési projektjeiben vehetnek részt. Az NSN mintegy 850 főt foglalkoztat Magyarországon; ennek több mint a fele az innovációs központban dolgozik. A vállalat idén Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs (GSM-R) kompetenciaközpontja székhelyéül; ez mintegy 100 fejlesztőmérnöknek teremt munkahelyet. Az elmúlt években az NSN-nél az új pozíciók 80 százalékát a gyakornoki programok keretében megismert mérnökökkel töltötték be.

A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karára évente mintegy 1100 új hallgatót (villamosmérnököt és informatikust) vesznek fel. A bejutott diákok 70 százaléka szerez diplomát. Az ELTE-n évente körülbelül 600 új informatikus hallgató kezdi meg tanulmányait, és durván 200-an diplomáznak.

A Műegyetem mint kutató-egyetem szakmai munkájában az alkalmazott kutatásnak fokozott a jelentősége. Ezért is példa értékű az NSN-nel folytatott együttműködés - mutatott rá Vajta László, a BME rektorhelyettese. A hatékony oktatási programok nélkülözhetetlen eleme a gyakorlati tapasztalatok megszerzése, a valós szakmai feladatok megismerése. Ehhez elengedhetetlen az oktatási és az ipari szektor stratégiai együttműködése - hangsúlyozta Horváth Zoltán, az ELTE rektorhelyettese.

A két rektorhelyettes szerint - noha egyáltalán nincs informatikus-túlképzés Magyarországon - a cégek meg tudják találni a nekik kellő szakembereket. Tény azonban, hogy keresgélniük kell, hiszen a frissen végzettek tudása -- még egyetlen oktatási intézményen belül is - meglehetősen inhomogén. És itt visszajutunk a szakmai gyakorlatok, az egyetemek és az ipar együttműködésének fontosságára.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.