Hirdetés
. Hirdetés

Merre megy a gázvezeték?

|

Gyorsabbá és megbízhatóbbá teheti a közművek nyilvántartását és egyeztetését a digitális rendszer, az IDKER.

Hirdetés

Térinformatikai nyilvántartó és közműegyeztetést támogató rendszer fejlesztését zárta le a NETvisor Zrt. A 400 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt az Új Széchenyi Terv keretében 180 millió forint támogatást kapott. A projektben a Magyar Telekom is részt vett; térinformatikai adatokat, valamint közműegyeztetésre vonatkozó felmérési információkat szolgáltatott. A másfél éves munka eredményeképpen megszületett a rendszer prototípusa.

Az építési engedélyeztetési eljárás során történő közműegyeztetést jogszabály írja elő. Az IDKER (Integrált Digitális KözműEgyeztető és -nyilvántartó Rendszer) célja, hogy a ma főként papíralapú, nem kellően pontos, drága és lassú közműnyilvántartást és -egyeztetést hatékonyabb, gyorsabb elektronikus rendszer váltsa fel. További cél a majdani E-Közmű Rendszerhez való kapcsolódás.

Az IDKER egyik legfontosabb szolgáltatása, a Térinformatikai Közműnyilvántartás a saját informatikai rendszerrel nem rendelkező közműszolgáltatók, önkormányzatok közműnyilvántartását teszi lehetővé ASP-modell keretében. A másik funkció, az Egyeztető segítségével magában az IDKER-ben lehet elvégezni a közműegyeztetéseket: az önkormányzatok adják a közterületi tartalmakat, a közművek pedig az egyeztetéshez szükséges nyomvonaladatokat.

A fentieknek megfelelően a prototípus két komponensből áll: egy ASP-ként üzemelő, GIS-alapú szakági közműnyilvántartó rendszerből, valamint egy Közműegyeztető portálból (ez utóbbi ASP-modellben vagy a közművekhez kihelyezett szoftvermodulként is üzemelhet). Az ASP-modell keretében havidíj ellenében lehet majd a szolgáltatásokat igénybe venni.

Az IDKER iránt már most számottevő érdeklődés mutatkozik a telekommunikációs, víz-, gáz-, csatorna-, áram- és távhőszolgáltatók részéről. Schnell György, a NETvisor vezérigazgató-helyettese elmondta: tervezik a rendszer továbbfejlesztését, továbbá szívesen nyújtanak szakmai támogatást a közműegyeztetésre vonatkozó, ma még nem teljes körű szabályozás kialakításához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.