Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz veled, Minimo?

|

A Mozilla.org mobilböngészőjét az ismertség hiányában a kihalás vagy specializálódás veszélye fenyegetheti.

Hirdetés

Sokan nem tudják, hogy a Mozilla Corp nem ugyanaz, mint a Mozilla.org. Előbbi a Firefox kapcsán vált ismertté, utóbbi még az azt megelőző években, a Mozilla böngészővel. A Minimo, a Mozilla.org mobilböngészőjének legújabb kiadása az elmúlt hetekben látott napvilágot, mégis bizonytalannak tűnik a fejlesztés jövője.A Minimo 2.0 kompatibilis a Windows Mobile 5.0 operációs rendszerrel, gyorsabb és apróbb az előző változatoknál, amint azt a felhasználók viszajelzései is mutatják. Támogatja a GPS használatát, jobb a kezelőfelülete és a nyitóoldala is. A Windows Mobile saját böngészőjét hivatott kiváltani, fejlesztői gyorsabb működést, biztonságosabb böngészést ígérnek, kiemelve az extra lehetőségeket, mint a böngészőlapok (tab) és a kisalkalmazások, bigyók (widgets) használata.

A Minimo ugyan az egyik legelső volt az alternatív mobilböngészők piacán, mégis perifériára szorult az Opera elsöprő térhódítása miatt. 2004-ben, mikor a projekt még ígéretesnek tűnt, a Nokia is invesztált a fejlesztésekbe, majd a következő évben felhagyott ezzel, és bejelentette, hogy saját böngészőt fejleszt az Apple Safari nyílt forráskódú elemeinek felhasználásával, és ezt alkalmazza majd okostelefonjaiban. Ez csúnyán anyagilag és erkölcsileg is csúnyán aláásta a Minimo projektet, mely jelenleg éppen hogy csak vegetál. Összességében a mobilböngészők alig egy százalékát teszik ki a "böngészőtortának", a Minimo részesedése pedig ezen belül is minimális.

minimo.jpg

A legutóbbi Firefox ötletelés (brainstorming) alkalmával a fejlesztők már a böngésző specializálására is gondoltak.A Minimo ezáltal olyan tartalomorientált alkalmazássá válna, amely nem kívánja meg egy teljes böngészőmotor felépítését, mégis hatékonyan szolgáltat és rendszerez online tartalmakat a mobilosok számára - ennek folytán a projektben való továbblépéshez nem kellenének évek, csak hónapok.

Addig is, aki úgy érzi, kipróbálhatja a Minimót, mely néhány tekintetben ráígér a hivatalos Microsoft böngészőre - és továbbra is ingyenes.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.