Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft-app segít megfékezni Japánban a koronavírus-járványt

|

A cég által fejlesztett kontaktkövető alkalmazás, a COCOA értesítést küld, ha legalább 15 percen keresztül egy méternél közelebb voltunk egy vírusfertőzötthöz.

Hirdetés

A japán kormány koronavírus-kontaktkövető appot adott ki iOS és Android mobilokra. Az app az Apple és a Google közösen kifejlesztett értesítési platformján alapul, és Bluetootht használ annak meghatározására, hogy közeli kapcsolatba kerültünk-e olyanokkal, akiknek a COVID-19 tesztje pozitívnak bizonyult. A japánok COCOA néven hivatkoznak az appra, ami a COVID-19 Contact-Confirming Application rövidítése, és a szoftvert a Microsoft mérnökei feljesztették ki a kormány számára.

Hirdetés

A COCOA nem tárol el személyes információkat (például földrajzi pozíciókat vagy telefonszámokat), ehelyett titkosított adatok rögzítésével jelöli meg azokat a mobilokat, amelyek több, mint 15 percen keresztül egy méternél közelebb voltak hozzánk. Ha bármelyik ilyen mobil gazdája később jelenti, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje, az érintettek értesítést kapnak.

Világszerte több országban próbálkoznak különféle kontaktkövető appokkal, de ezek fogadtatása elég vegyes. Norvégiában például adatvédelmi okokból felfüggesztették egy helyi változat használatát, Németországban viszont, ahol szintén fejlesztésű saját appot adtak ki a Google és az Apple platformjára, a szoftver fogadtatása egyelőre kedvező.

Japánban a koronavírus-fertőzöttség egyébként viszonylag alacsony, 17668 fertőzöttet és 935 halálesetet erősítettek meg idáig. Ez azt jelenti, hogy egymillió lakosra 140 eset jut: a világátlag 1060, az Egyesült Államokban pedig ugyanez az érték 6779.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.