Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft-EU: nem értenek szót egymással

|

Az uniót nem hatotta meg a Microsoft gesztusa, aki egy hónap haladékot kért és kapott.

Hirdetés

A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft egy hónap haladékot kért és kapott az Európai Uniótól, hogy reagáljon annak a trösztellenes beadványára. Így a határidő április 21-re tolódott ki. A jelek szerint ugyanis nem közeledtek egymáshoz a két fél álláspontjai.

Mint ismert, a Bizottság január 18-án értesítette a redmondi szoftveróriást a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról, amely az Opera Software ASA beadványára épül. Álláspontjuk szerint ugyanis a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán.

Már intézkedtek

Ezt a problémát a redmondi szoftveróriás már előzetesen és részlegesen igyekezte kezelni, mikor a Windows 7-ban már letilthatóvá tette a böngészőjét. Azt azonban teljesen nem tudták kiszedni, mivel annak a metódusai és alprogramjai olyan mélyen integrálva vannak az operációs rendszerben, hogy az gyakorlatilag felérne a Windows öngyilkosságával. "A Windows Explorer és az Internet Explorer rengeteg közös könyvtárat használ, mivel hasonló és egyben közös is a működésük, jelenleg az utóbbi eltávolítása ezért majdhogynem lehetetlen" - fogalmaz egy blogger.

 

 

vistachina.jpg
 

 

 

Ráadásul ezt a gesztust a Windows 7 faxoló, kézírás-felismerő, Windows DVD Maker, Windows Gadget kezelő, Windows Media Player, Windows Media Center, Windows Search és az XPS megjelenítő alkalmazásoknál is gyakorolták, amelyek mind opcionálisan kikapcsolhatóvá váltak.

A jelek szerint azonban az uniónak ez sem volt elég, hiszen az EurActiv-nak nyilatkozva egy uniós hivatalnok úgy fogalmazott: "a deaktiváció lehetősége nem oldja meg a problémát." Álláspontjuk szerint ugyanis a Microsoftnak egy olyan operációs rendszer kell piacra dobnia, amely megadja a lehetőséget a fogyasztó számára, hogy "kiválassza, melyik rivális böngésző(ke)t akarja az Explorer helyett, vagy azon kívül telepíteni, illetve alapértelmezetté tenni". S ha ezt a redmondi cég nem teljesíti, akkor pénzbüntetésre számíthat.

Összeállt az egységfront

S az sem a Microsoft malmára hajtja a vizet, hogy az Opera beadványához később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott, így felállítva egy egységfrontot a Windows beépített böngészőjével szemben.  Pedig korábban a Mozilla csatlakozásakor az alapítványom belül ellentmondó vélemények születtek arról, hogy ki kell-e venni az Internet Explorer a Windowsokból, és hogy az egyáltalán sérti-e a szabad versenyt.

 

 

firefoxie.jpg
 

 

 

Mitchell Baker, a Mozilla Foundation vezérigazgatója akkor úgy fogalmazott: "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon". Míg Mike Connor, a Firefox vezetője fejlesztője szerint ez az állítás téves: "Azt állítják, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal."

Mike Connor véleményét támasztja alá, hogy hiába a beépített böngésző, az Internet Explorer részesedése folyamatosan esik. A XiTiMonitor adatai szerint múlt novemberben Európában a Microsoft böngészője 59,5 százalékos piaci arányt tudhatott magának. Őt követte a Firefox 31,1, az Opera 5,1, a Safari 2,5 és a Google Chrome 1,1 százalékkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.