Hirdetés
. Hirdetés

Milyen legyen a 4. mobilszolgáltató?

|

Az állam is szerepet vállalhatna a negyedik mobilhálózat működtetésében - állapítja meg a Capitol Consulting tanulmánya.

Hirdetés

Az államnak is szerepe lehet a negyedik mobilszolgáltató hálózatában, illetve a hálózat virtuális szolgáltatóknak (MVNO) történő bérbeadásában. Erre a következtetésre jutott a Capitol Consulting Group stratégiai tanácsadó cég, amely külföldi példákat is alapul véve, valamint a hazai piacot vizsgálva elemezte, hogy van-e létjogosultsága Magyarországon egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének. A téma aktualitását az adja, hogy kormányzati bejelentés szerint rövidesen újabb tenderkiírás várható a negyedik mobilfrekvencia-tartományra.

A tanulmány szerint a negyedik mobilszolgáltató hálózatépítésének költségei most mintegy 160 milliárd forintot tennének ki. A tanácsadó úgy következtet, hogy a különadóval terhelt, stagnáló piacon ezért egy új mobiltársaság megjelenésére kevés a valós esély. Ugyanakkor az állam -- az állami tulajdonú társaságok már meglévő gerinchálózatainak, valamint az új technológiáknak a felhasználásával -- sokkal költséghatékonyabban teremtheti meg a negyedik mobilhálózatot. Újfajta modellről volna szó, korlátozott állami szerepvállalással, valamint egy új magánszolgáltató részvételével. Az így létrehozott hálózatot aztán a jelentkező virtuális szolgáltatóknak bérbe lehetne adni.

Mivel az Európai Unióban egységes célkitűzés a 100 százalékos szélessávú lefedettség, az államok különböző formákban maguk is szerepet vállalnak a hálózatok megteremtésében. A magyar állam, akárcsak időszakos szerepvállalása tehát nemzetközileg is indokolható volna.

Az OECD országokat vizsgálva megállapítható, hogy egy ország mobilszolgáltatóinak száma csupán az egy főre jutó GDP-vel mutat összefüggést, a szolgáltatás árszínvonalával nem. Magyarországon a szolgáltatók számának növekedésétől a mérsékelt árcsökkenésen kívül a szolgáltatások élénkebb versenye, valamint a 100 százalékos szélessávú lefedettség minél gyorsabb elérése várható - fogalmazott Turi Ferenc, a Capitol Consulting ügyvezető partnere.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.