Hirdetés
. Hirdetés

Milyen tintapatront (ne) használjunk?

|

Elsőre könnyűnek tűnik a válasz! A szerviz munkatársai tudnának mesélni a rossz minőségű kellékanyagok okozta károkról, ismerje meg Ön is a "jó vételek" veszélyeit.

Hirdetés

A tintasugaras nyomtatók felhasználói számára súlyos dilemmát jelent, hogy eredeti vagy utángyártott kellékanyagot használjanak készülékeikben. Ezzel kapcsolatos Brother szerviztapasztalatunkat most megosztjuk Önnel.

 

Első megközelítésre igen egyszerűnek tűnik a dolog, hisz az eredeti kellékanyag kétszer-háromszor drágább az utángyártott vagy töltött patronoknál, így kézenfekvő, hogy nem „érdemes” eredeti kelléket használni. De vajon tényleg ennyire egyszerű a dolog?

 

A Brother tintasugaras másolók műszaki kialakítása támogatja a takarékos használatot, olyan módon, hogy fix fejet alkalmaz , így a patronnal együtt nem kerül mindig kukába az elektronika is. A Brother multifunkciós nyomtatók esetében emiatt a tintasugaras nyomtatófej nem a kellékanyagok közé tartozik, tehát „házilag” nem cserélhető. A fej meghibásodása esetén csak szakszervizben és igen drágán javíttatható a készülék.

 

Milyen hibákkal szembesülhetünk?

Kellékanyagok beszáradásából eredő meghibásodás
Az ismeretlen összetételű kellékanyagok száradási ideje meghatározhatatlan, ahogy egyéb tulajdonságaik sem ismertek a nyomtató gyártója előtt. A Brother a festéket és a fejet együtt fejlesztette ki, a munka során különös gonddal ügyelt arra, hogy megfelelő együttműködést biztosítson közöttük. A gyári festék száradási ideje és készülék nyomtatási technikája a beépített nyomtatófej számára tehát éppen ideális. Az utángyártó azonban nem vett részt a fejlesztési munkálatokban ezért sok esetben túl gyorsan száradó festéket ajánl, ami maga után vonhatja a nyomtatófej mikroszkopikus fúvókáinak eltömődését .

 

brother mfc-440cn all-in-one inkjet printer olcso tintapatron kellekanyag

 


Olcsóbbak az alternatív kellékanyagok, kérdés, hogy megéri-e, ha az ára nyomtatónk épsége? 

 

Hálózati tápellátás hosszabb idejű kimaradásából eredő meghibásodás

A tintasugaras technológiájú nyomtatók esetében folyamatos tápellátás szükséges az automatikus tisztító funkció működéséhez. Tapasztalatunk szerint az eredeti kellékekkel feltöltött Brother tintasugaras nyomtatóban a kellékanyag hosszabb használaton kívüli állás esetén sem szárad be, sőt akkor is működőképes marad, ha hálózati tápellátás nélkül az automatikusan tisztítási funkciót sem tudja elvégezni a printer. Ismeretlen összetételű kellékek esetében ez nem garantálható.

 

Hibásan kialakított pótlevegő ellátásból eredő meghibásodás

A megfelelő működés szempontjából igen fontos, hogy a kifogyó festék helyére megfelelő nyomással szabályozva külső levegő áramolhasson be. A fotókon látható, hogy az utángyártott kellékek esetén egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan megoldott a pótlevegő bevezetése. Egyszerűen belátható, hogy ha vákuum keletkezik a tintatartályban, az könnyedén előidézheti a folyadékoszlop megszakadását, amely a nyomtatófej meghibásodáshoz vezet.

 

utangyartotttintapatron.jpg
 

Tökéletlenül újratöltött patron

 

A fej légtelenítésből adódó meghibásodás

A nyomtatófejben vékony légtelenítő csatornákból álló kapilláris rendszer gondoskodik arról, hogy a nyomtatás szempontjából káros levegő ne juthasson el a nyomtatófej képalkotó egységébe. Ez a légtelenítési folyamat csak megfelelő viszkozitású eredeti tinta esetén működik megfelelően. Más gyártótól származó, ismeretlen összetételű tinta esetében a nyomtatófej légtelenítő egysége nem működik megfelelően, légbuborékot engedve a fejbe. (Hasonlóan a működési elv, mint egy vízszivattyú esetében, amely a kútból vizet emel. Ha megszakad a folyadékoszlop folyamatossága, levegő kerül a csőbe megáll a folyadék szivattyúzása.)

 

lc1000tintapatronmegfurvakozeli_.jpg

 

Megfúrt patron közelképe

 

Tartály telítettségét jelző ablak hiánya 

Az eredeti Brother tintapatronok esetében optikai szenzor figyeli a patronok telítettségi állapotát. Az utángyártott patronok esetében ez az úgynevezett „flag” általában nem áll rendelkezésre, ebből adódóan a nyomtató nem kap tájékoztató információt a tartály telítettségi állapotáról, így a szükségessé vált patron cserére nem tudja figyelmeztetni a felhasználót. Ha az utolsó cseppet is ki akarjuk nyerni a töltetből, az megint csak levegősödéshez , így meghibásodáshoz vezethet.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.