Hirdetés
. Hirdetés

Minden negyedik ember használja az internetet

|

Az ITU felmérése szerint 2009 végén a világ népességének 26 százaléka ?online? volt, az idei évben pedig akár az ötmilliárdot is elérheti a mobil-felhasználók száma.

Hirdetés

Az International Telecommunication Union (ITU) kedden kiadott tanulmánya szerint 2003 és 2009 között duplájára nőtt az internetet használók száma.

A kommunikáció-technológiai szektor impozáns növekedési mutatói ellenére ma is sokan vannak, akik nem részesülhetnek az információs társadalom áldásaiból - figyelmeztetett Sami Al Basheer Al Morshid, az ITU Telekommunikációs Fejlesztési Irodájának igazgatója.

A fejlődő országok lakosságának közel nyolcvan százaléka továbbra sem rendelkezik internet-hozzáféréssel -hangsúlyozta Susan Teltscher, az iroda piaci információkkal és statisztikákkal foglalkozó divíziójának vezetője, hozzátéve, hogy a fejlett országokban éppen fordított tendencia tapasztalható: a családok hatvan százaléka csatlakozik valamilyen formában a világhálóra.

A szakember szerint a feltörekvő régiókban tapasztalható problémák megoldását nagyban segítené a nyilvános internetes infrastruktúra bővítése, a szabadon használható elérési pontok kialakítása.

A fejlődő országok kommunikációs infrastruktúra-gyarapodásának jelentős része Kínában és Indiában zajlott le: a mobil-előfizetések közel egyharmadát ebben a két országban jegyezték be. Kína a szélessávú kábeles internetelérések számának növelésében is jól teljesített - a fejlődő országok előfizetés-állományának közel felét itt kötötték meg.

Úton a globális információs társadalom felé

A jelentést annak kapcsán készítették, hogy a nemzetközi kormányok a 2003-as genfi és a 2005-ös tuniszi World Summit on the Information Society (WSIS) konferencián történt megegyezése nyomán: 2015-ig létre kell hozni a bolygót behálózó globális információs társadalmat.

A tanulmány készítői a kommunikációs infrastruktúra feltérképezése mellett a hálózaton keresztül elérhető tartalmak és a nyelvek kapcsolatát is vizsgálták. Megállapításaik szerint az interneten található szöveges anyagok több mint ötven százaléka továbbra is csupán néhány széles körben beszélt világnyelven, elsősorban angolul olvasható. ?Éppen ezért jelentős előrelépésnek tartjuk, hogy a latinbetűs domainnevek mellett mára már más nyelvi karakterekkel írt internetes címek bejegyzése is lehetségessé vált" - nyilatkozta Teltscher.

A jelentés megállapításai szerint ma már a föld népességének közel kilencven százalékát ?lefedik" a mobil hálózatok; az ITU számításai szerint 2015-re ez az arány elérheti a száz százalékot is.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.