Hirdetés
. Hirdetés

Mini bázisállomásokat a pincékbe

|

Magán 3G-hálózat segíthet azon vállalkozásoknak, amelyeknél van szélessávú, vezetékes internet, de eddig nem volt megfelelő mobiltérerő.

Hirdetés

A mobilhálózattal nehezen lefedhető területekre – például pincékbe, mélygarázsokba, természetvédelmi területekre – is elvihető a 3G/HSDPA-hálózat mini bázisállomások, úgynevezett femtocellák segítségével. Magyarországon a Vodafone jelentette be elsőként az új megoldást, amit induláskor az üzleti felhasználóknak kínál.

Lényege, hogy egy olyan kis eszközt – mini bázisállomást – helyeznek el a besugározni kívánt területen, amely hatókörzetében 3G-lefedettséget biztosít, és egy routeren keresztül a 3G-mobileszközöket a vezetékes szélessávú hálózathoz kapcsolja. Így tulajdonképpen egy 3G/HSDPA magánhálózat jön létre; segítségével telefonálni, valamint mobilinternetezni lehet olyan helyeken is, ahol korábban nem volt 3G-lefedettség. A Vodafone induláskor kétféle, Alcatel-Lucent gyártmányú mini bázisállomást kínál. A kisebbik hatósugara 30-40 méter, ára nettó 29900 forint; ezzel egyidőben 4 hang- vagy adatkapcsolat kezelhető.

A nagyobbik femtocella-eszköz hatósugara 80-100 méter, ára nettó 115900 forint; ezzel egyidőben 8 kapcsolat kezelhető. Mivel a kapcsolat a vezetékes hálózat közbeiktatásával épül fel, nem kizárthatóak a minőségi problémák (például az ADSL leterheltsége, rossz minősége vagy megszakadása miatt). A Vodafone szakemberei minimum 1 megabit/másodperc letöltési, valamint 256 kilobit/másodperc feltöltési sebességű vezetékes internetkapcsolatot ajánlanak azoknak, akik femtocellát használnak. A femtocellán keresztül kommunikáló ügyfelek mindig saját tarifacsomagjuknak megfelelően veszik igénybe a Vodafone szolgáltatását. A Vodafone tervei szerint a femtocella még az idén az egyéni ügyfelek számára is elérhető lesz. A mini bázisállomások bevezetését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság új, sávos árazást tartalmazó frekvenciadíj-rendelete tette lehetővé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.