Hirdetés
. Hirdetés

Mit rontottak el a Chrome OS-ben?

|

A Google netbook operációs rendszere a hivatalos kommunikáció szerint gyors, könnyen kezelhető és biztonságos, de milyen áron?

Hirdetés

Ahogy arról már beszámoltunk, a Google a múlt héten bemutatta desktop operációs rendszerét, a Chrome OS-t, és bejelentette, 2010 második felében lesznek kaphatók az első készülékek, amelyek Chrome OS-t futtatnak. A Google arra a tényre épít, hogy a felhasználók a gép előtt töltött idő nagy részében az interneten dolgoznak, mivel a mai igények egy részét kielégítik a világhálón elérhető alkalmazások. A Chrome OS nem egy teljes értékű operációs rendszer, készítői más elveket tartottak szem előtt, mint a Windows és a Mac OS X alkotói. A felhasználói felület tulajdonképpen egy böngésző, amelyből működő internetkapcsolat esetén könnyen el lehet érni a Google és más szolgáltatók internetes alkalmazásait. Mindezt gyorsan, könnyen és biztonságosan. A Chrome OS azonban ennél többet nem tud. Randall C. Kennedy, az egyesült államokbeli InfoWorld újságírója, az Enterprise Desktop blog szerzője górcső alá vette az operációs rendszert.

Problémás hardvertámogatás

A Chrome OS egy Linuxra épülő, webes felhasználásra optimalizált környezet. A Linux kapcsán gyakran a hiányos vagy hibás hardvertámogatást szokták negatívumként említeni, amit a Chrome OS is megörököl. A Google felismerte ezt, ezért csak bizonyos, egyelőre be nem mutatott, valószínűleg netbook-szerű készülékeken fogja kiadni a rendszert. A 2010-es határidő közeleg, ilyen rövid idő alatt a Google nem tud komoly hardverszállítói megállapodásokat kötni, véli az újságíró, ezért választotta az Apple-éhez hasonló utat. A teszteléssel járó folyamatok kiépítése helyett a Google leszűkíti a támogatott készülékek körét, probléma esetén pedig az open source közösségre hárítja a felelősséget.

...és ha nincs internet?

K

ennedy szerint a rendszer másik alapvető problémája maga a koncepció. A Chrome OS leginkább egy böngészőre hasonlít, amelyben a webes alkalmazásokat külön füleken nyithatjuk meg. Nincs asztal, mint a hagyományos operációs rendszerekben. Az alkalmazások valójában interaktív weboldalak, amelyek egymástól elszeparáltan, a felhőben futnak. Biztonsági szempontból ez jó megoldás, ami azonban a rugalmasság kárára válik. Az alapvető konfigurációs beállításokat (például Wi-Fi) szintén az interneten keresztül tehetjük meg. A gép feladata mindössze az információk megjelenítése, ami csak működő internetkapcsolat esetén lehetséges.

Nem rugalmas

Az újságíró szerint a Chrome OS nem flexibilis, a minimális kernel és az SSD által biztosított gyorsaságon és alacsony energiafelhasználáson kívül számos ponton kevesebbet kínál, mint a Windows vagy a Mac OS X. A Google vélhetően arra épít, az emberek hajlandók feladni a számítógép-használattal kapcsolatos hagyományos elképzeléseiket, és idővel teljes egészében a felhőbe költöznek. A valóság azonban mást mutat, a legtöbben a hibrid modellben hisznek, vagyis amikor bizonyos alkalmazások és adatok tárolását a számítógépre bízzák, míg például a levelezést teljes egészében az interneten intézik. A Chrome OS tehát bizonyos alapvető feladatok elvégzésére alkalmas lehet, különösen azok számára, akik folyton úton vannak, azonban egymagában nem váltja ki a ma elterjedt asztali gépeket vagy laptopokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.