Hirdetés
. Hirdetés

Mobilba csomagolt jövő

|

A mobil lehet az univerzálisan használt kommunikációs eszközünk, hiszen a felhasználók számára is misztikus konvergencia egyre inkább az okostelefonokban válik kézzel foghatóvá.

Hirdetés

A felmérések és a várakozások szerint a következő 12-18 hónapban várhatóan alulmaradhatnak a laptop eladások számai a mobiltelefonok értékesítési számaival szemben, mivel ma már a mobil nem csak a beszédalapú kommunikáció eszköze, hanem komplett multimédiás számítógéppé nőtte ki magát.

Mobilgyártók, a szoftver- és hardverfejlesztők, valamint a felhasználók számára is misztikus konvergencia egyre inkább az okostelefonokban válik kézzel foghatóvá.

A Sony Ericcson, a Nokia, a Samsung és a Motorola szlogenjei már nem is hangzanak olyan távolinak, hiszen amikor azt ígérik, hogy okostelefonjaikkal egy multimédiás számítógépet dughatunk zsebre, már nem túlozzák el a valóságot. A kamerás mobilok térhódítása mellett egyre többen keresik az internetes kapcsolatra is alkalmas készülékeket.

smart.jpg


Tavaly a Nokia majdnem 200 millió kamerás mobilt és körülbelül 146 millió zene mobilt eladott el, és így a világ legnagyobb digitális kamera és mp3 lejátszó eladója lett. A Sony Ericcson évek óta ontja az MP3 walkman telefonokat, illetve az egyre jobb minőségű kamerás készülékeket.

Jövőre 35 millió GPS-el ellátott mobilt terveznek eladni, mivel az új trend szerint a személyes navigációt is ideje egyesíteni a mobil telefonokkal.

Az iPhone milliókat hódított meg napok alatt, s a legújabb verzióval már Európát is elárasztja a mobilgyártóként is bemutatkozott Apple. A készülék gyakorlatilag már a megszületése előtt sikeres volt, s a rajongók milliót a sajtó fanyalgása sem tudta eltántorítani a vásárlástól. 

Forma és Funkció
Nigel Clifford, a Symbian vezérigazgatója szerint: az egy funkciós készülékek mindegyike - MP3 lejátszók, digitális kamerák, GPSek - szép lassan beleolvad a mobil telefonokba. Az internetes és számítógépes alkalmazások helye nem otthon vagy az irodában lesz, hanem ezek teljesen mobillá válnak.

"Lassan túlhaladunk azon a ponton, amikor csak egy telefonról és néhány plusz funkcióról beszélhetünk," mondta. Tavaly 188 millió mobilt adtak el a Symbian operációs rendszerével, és ezek egy harmada GPS-t is tartalmazott.

 „Azt látjuk, hogy a mobil telefonok multifunkcionális eszközökké válnak, már nem csak egyszerű elektronikus kütyük, hanem multimédiás szórakoztató eszközök, és profi vállalkozói alkalmazások is, mindez persze egy készülékben összehangolva," mondta Luis Pineda a mobil chipeket gyártó Qualcomm-tól. A szoftver, a szolgáltatás és a hardver együtt tesz sikeresesé egy modellt, hiszen a hatalmas versenyben egyre fontosabb, az innováció és a felhasználók igényeinek teljes kiszolgálása.

Az első 1Ghz-es chippel működő telefonokat ez év második felében dobják piacra, hét évvel azután, hogy az első asztali számítógép chipje áttörte a gigahertz határt. A Qualcom első 1 Ghz-es chip készlete néhány Samsung és HTC telefonban fog debütálni. Az új processzor képes lesz könnyedén elbánni 12 megapixeles digitális képekkel és a korábbinál nagyobb felbontású videó felvételekkel is. Clifford szerint, a mobil iparágnak kompromisszumok nélküli multifunkcionális készülékeket kell gyártania. - „Ha megnézzük, hogy mit tudnak ezek az készülékek és hogy mit várnak el az egyszerűbb készülékeket használók, azt látjuk, hogy az igények egyre csak nőnek".

Chip üzlet
Ian Drew a mobil chipeket tervező Arm munkatársa szerint, a mai mobilok egyre több processzor kapacitást igényelnek, úgy hogy méretük nem nőhet a végtelenségig. „Ha megnézünk egy mobilt az első és legfontosabb dolog, hogy minél kisebb legyen, hogy elférjen a zsebünkben, ne legyen benne ventillátor, és inkább napokig, mint órákig bírja szusszal."

Clifford még hozzátette:"Amikor elkezdünk multimédiás alkalmazásokat futtatni a mobilunkon, mint például 3D-s képeket, videókat vagy játékokat, felvetődik a pc-kben már működő többmagvas processzorok alkalmazásának lehetősége.

A 3D-s lehetőségek, az adatkommunikáció és a televíziózás hamarosan általánossá válik a mobil telefonokon, sőt a felhasználók már a mai mobiloktól is ugyanazt a minőséget várják el, mit egy otthoni számítógéptől.

A Web 2.0  közösségi hálózatok és videómegosztók mobilos lehetőségei egyre terjednek, s ehhez nem ártanak az egyre erősebb processzorok.

A Symbian egy olyan Freeway nevű technológián dolgozik, amely lehetővé teszi a különböző vezeték nélküli hálózatokon belüli akadálymentes váltásokat, mint a wi-fi és a mobil hálózatok (3G és 4G) esetében.

A készülékek egyre inkább szolgáltatás orientált működése mellett virágzó üzletté váltak a különböző mikro-payment megoldások is. A mobilunkkal fizetett autópályamatrica, vagy az sms-ben fizetett belépőkódok egyre szélesítik a korábban megálmodott virtuális fizetési módszereket.

Az integrált megoldásokhoz kifejlesztett speciális készülékek helyett pedig előbb-utóbb megjelennek azok a készülékek, amely funkcióit a felhasználók válogathatják össze. A jól működő szoftver egységeket akár elemenként is elhelyezhetjük majd mobilunkon, hiszen a csengőhang letöltés helyett megvalósuló mobil-program boltok ontják majd magukból a különböző célú, akár üzleti alkalmazásokat is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.