Hirdetés
. Hirdetés

Mobiljelek 30 ezer méter magasból

|

Légballonokkal juttatják mobilos lefedettséghez az USA ritkán lakott részeit. A Google a vállalkozás felvásárlásán gondolkodik.

Hirdetés

Új, trükkös módszerrel juthatnak az Egyesült Államok kis népsűrűségű részein élők mobilos lefedettséghez. A nagyvárosoktól, sűrűn lakott területektől távol lakóknak nagy gondot jelent, hogy lakóhelyükig egyetlen mobiltorony sem képes eljuttatni a megfelelő jeleket, vagyis nem tudják használni a mobiltelefont. Ezen próbál meg segíteni a SpaceData nevű cég, mely cipős doboz méretű elektromos berendezéssel ellátott meteorológiai ballonokat küld fel a sztratoszférába, 30 ezer méteres magasságba, ahol azok mozgó adótoronyként működnek.

A mobiltechnológia használatával a ritkán lakott területeken lakók, illetve dolgozók- pl. a kamionsofőrök, farmerek - is bekerülhetnek a mobilos hálózatokba. Egy légballon 650 kilométeres (!) átmérőjű körben képes lefedni az adott területet. Persze ennek a találmánynak is van hátulütője, mert a hidrogénnel töltött ballonok csak 24 órán keresztül "maradnak életben", aztán szétdurrannak. Az elektronikai berendezések persze ezt túlélik, hiszen apró ejtőernyők segítségével ereszkednek a földre.

coveragemap.jpg
4-5 légballon hatalmas területeket képes lefedni

A mobil hálózat teremtésén kívül hasznot hajt a vállalkozás azért is, mert plusz munkahelyeket teremt: külön csapat dolgozik a ballonok előállításán és felengedésén. Szükség is van az emberanyagra, hiszen a cég naponta 10 ballont enged a magasba, amiért a munkásoknak 50 dollárt fizetnek darabonként. A levegőben mozgó "lufikat" egy teljesen felszerelt irányító központból figyelik: mérik a mozgásukat, sebességüket, magasságukat, a lefedett területeket, tulajdonképpen minden rezdülését képesek követni monitorokon.

? A vállalkozás a Google figyelmét is felkeltette - videó ť
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.