Hirdetés
. Hirdetés

Mobilra költöznek a Facebook-alkalmazások

|

A Facebook vezetői szerint a HTML5 és az integrált Faceweb fejlesztői eszköz segítségével rövid időn belül mobil eszközökről is elérhetővé válhatnak a közösségi oldal webes platformjának alkalmazásai. Valamennyi.

Hirdetés

Mobilra mennek a Facrbook-alkalmazások
Mobilra mennek a Facrbook-alkalmazások

A Facebook a múlt héten vezette be első, a belsős mérnökök körében csak „Facewebként" emlegetett, integrált fejlesztői alkalmazásával készült új szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy mobil eszközeiken, valós időben is figyelemmel kísérhessék a hírfolyam frissítéseit - mondta kedden a San Franciscóban megrendezett Mobilize konferencián Erick Tseng, a Facebook mobil termékekért felelős vezetője.

A vállalat illetékesei bíznak abban, hogy az új eszköz és az egyre fejlettebb HTML5 segítségével összehangolhatják a webes és a mobilos felületekre szánt fejlesztéseket.

„Nagy reményeket fűzünk a Facewebhez, mert a HTML5-technológia a natív fejlesztésekkel szemben lehetővé teszi a számunkra, hogy lépést tartsunk a desktop-megoldásokkal" - nyilatkozta Tseng. A szakember hangsúlyozta, hogy a HTML5 mára olyan szabványos fejlesztői nyelvvé vált, amelynek használatával számos, korábban csak a natív applikációkban meglévő alkalmazási lehetőség - például az offline működés - is átültethető a webre.

A Facebook ma már nem egyszerű közösségi hálózatként, hanem a közösségi és a mobil megoldásokban rejlő lehetőségeket egyesítő platformként határozza meg magát - jelentette ki Tseng. Az olyan nagy eszközgyártók, mint a HTC vagy a Sony Ericsson, ma már arra használják a Facebook API-jait, hogy közösségi funkciókkal lássák el az Android operációs rendszert futtató telefonokat. Így a felhasználók akár bejelentkezés, vagy az oldal alkalmazásainak használata nélkül kapcsolódhatnak a Facebook „közösségi gráfjához". „Ez egy valódi platform" - hangsúlyozta Tseng.

A cég fent vázolt stratégiáját tükrözi legújabb, mobil eszközökre szánt fejlesztésük is: a Ticker nevű alkalmazást használó mobilosok valós időben olvashatják barátaik bejegyzéseit, amelyek a böngészőjük sarkában lévő kis ablakban, hírfolyamként jelennek meg. A Ticker egy ideális mobil-megoldás, hiszen lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyorsan, akár egy buszmegállóban ácsorogva is átfuthassák a számukra fontos bejegyzéseket - jellemezte a fejlesztést Tseng.

A szakember szerint egyelőre bizonytalan, hogy a Facebookot az iOS 5-be is integrálják-e majd. Az Apple néhány hónapja jelentette be, hogy legújabb, várhatóan a jövő hét folyamán bemutatásra kerülő okostelefonja, az iPhone 5 operációs rendszerét integrált Twitter-klienssel is ellátják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.