Hirdetés
. Hirdetés

Motoroogle - áldás az óriásfúzióra

|

Mindazonáltal az EU bárkinek keményen elkapja, aki nem a szabályok szerint játszik...

Hirdetés

Google Motorola felvásárlás
Google Motorola felvásárlás

Kezdjük rögtön egy viccel, ha még valaki nem olvasta volna:

Google CEO: “I want a new phone! Get me Motorola!”
Employee (few hours later) : “Done! Now you own Motorola.”
Google CEO: “Great! What model?”
Employee (confused): “Uhm… model?”

Köztudott, hogy a Google tavaly lemaradt egy komoly szabadalom-csomagról, amiért szűkmarkúan mérte pénzét, és versenytársai lekörözték (erről bővebben itt). A Motorola esetében azonban mélyen nyúlt a zsebébe, ám, ahogy az egy ekkora üzlet esetében lenni szokott, az akvizíció lezárásához nem elég kitenni a zsák zöldhasút az asztalra, állami rábólintásra is szükség van. Ezt az áldást kapta meg a világ legfejlettebb részeiben a napokban az amerikai óriásvállalat.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium és az Európa Bizottság egyaránt engedélyezte a tranzakciót, így a Motorola Mobility mintegy 12,5 milliárd dollárért Google-színekben játszhat tovább. Noha először sokan úgy gondolták, a Google a szabadalomgyűjtési kényszer miatt volt kénytelen akvirálni, az olyan projektek, mint a Google okostelefon-tudással felruházott szemüveg-prototípusa, előrevetíti a felvásárlás révén megszerzett szakemberek és tudás (mintegy 17 ezer szabadalom és 6800 alkalmazás) dinamikus felhasználását és bővítését.

Ugyanakkor egy nagy játékos még nem döntött: az amerikaiak egyelőre várják a kínai áment a cégegyesülésre. Emellett Izrael és Tajvan áldása is szükséges a teljes fúzió előtt, ám ezek a piacok minden bizonnyal nem fognak hezitálni akkor, amikor a világ két legfejlettebb régiójában már pozitív elbírálás született. Pontos menetrendet nem lehet tudni, de a Google reményei szerint még az év elején megkaphatja a döntést az akvizíciót illetően.

Árgus európai szemek

A birtokba vett szabványok között olyan alapvetőek is vannak, mint a 3G vagy a GSM, melyek alkalmazása kikerülhetetlen, ha az okostelefon-piacon valaki labdába akar rúgni. Ebből kifolyólag ezeket a szabadalom-tulajdonosok kötelesek felajánlani bármely cégnek, ami igényli őket - a szellemi tulajdonjogokat birtoklók felelősségét a standardokat felügyelő szervezetek tartatják be az érintettekkel. A felajánlásnak tisztességesnek, ésszerűnek és nem megkülönböztetőnek (fair, reasonable and non-discriminatory - FRAND) kell lennie.

Az EB szigorúan nyomon követi a FRAND szabályok betartását. A Google - Motorola akvizíciót felügyelő Joaquín Almunia biztos a pozitív döntés meghozatalakor kihangsúlyozta, hogy továbbra is folyamatosan figyelni fogják a szektor összes piaci szereplőjét, különösen a szabadalmak stratégiai felhasználását illetően. Azt, hogy Almunia nem csak a levegőbe beszél, jól jelzi, hogy az EB kezében elsülhet egy igen durva fegyver: a szabályt megszegőkre az adott vállalat globális forgalmának tíz százalékáig kiterjedő bírságot vethet ki.

„A standardizálási eljárásnak tisztességesnek és átláthatónak kell lennie, ezért nem lehet a szabadalmakat létrehozó cégekre bízni a feladatot. Ez azonban nem elég, biztosítanunk kell azt is, hogy ha létfontosságú szabadalmakat birtokolnak, akkor azokat mindenki más számára is megosszák, ésszerű keretek között” - nyilatkozta Almunia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.