Hirdetés
. Hirdetés

MTelekom: Csökkenő bevétel, milliárdos veszteség

|

Az adózási környezet és néhány egyszeri tétel, például a cég vitája az amerikai tőzsdefelügyelettel veszteségbe rántotta 2011-ben a Magyar Telekomot, melynek ráadásul csökkenő árbevétellel kellett számolnia. Így foglalható össze a múlt héten közzétett, 2011-es pénzügyi beszámoló. Dráma azért nincs, részvényenkénti 50 forintnyi osztalékot fizetni tud a cég.

Hirdetés

2,0 százalékkal, 609,6 milliárd forintról 597,6 milliárd forintra mérséklődtek 2011-ben a cégcsoport bevételei a múlt héten közzétett, IFRS nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány szerinti, konszolidált beszámolója alapján. A hangalapú kiskereskedelmi vezetékes és mobil bevételek egyaránt csökkentek, amit nagyrészt ellensúlyozott a TV, mobil internet valamint rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. Az egyéb vezetékes bevételek növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárultak az energia kiskereskedelemből származó bevételek is, míg az okostelefon értékesítések növekedésének köszönhetően nőttek a mobil készülékértékesítésből származó bevételek.

EBITDA

Az EBITDA 7,9%-kal 213,0 milliárd forintról 196,1 milliárd forintra a mérséklődött, az EBITDA ráta 32,8%-ot ért el. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek valamint a telekom adó nélkül számolt EBITDA 1,3%-kal 245,0 milliárd forintra mérséklődött. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta 41,0% volt 2011-ben, míg 2010-ben 40,7%. Az EBITDA ráta kismértékű emelkedése a költségoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, amely az alacsonyabb személyi jellegű és (az SEC-vel és DOJ-vel kötött egyezséghez kapcsolódó 16,2 milliárd forintos céltartalék nélkül számolt) egyéb működési költségekben mutatkozik meg.

Kedvezőtlen macedóniai helyzet

Nem kedvezett a cég mutatóinak a macedóniai leányvállalat rosszabbodó helyzete. A Magyar Telekom beszámolójában az értékcsökkenési leírás 31,8%-kal nőtt 2011-ben 2010-hez viszonyítva. A jelentős növekedést az okozta, hogy az értékesítési költségekkel csökkentett valós érték kalkuláció alapján a Macedónia szegmensre 31,4 milliárd forint értékvesztést kellett elszámolni, aminek a fő indoka az, hogy a Macedónia szegmens 2011-ben készült 10 éves bevételi terveit az egy évvel korábbihoz képest 15-25 százalékkal csökkenteni kellett a kedvezőtlen gazdasági környezet és a vártnál erősebb mobilpiaci verseny miatt, melyek jelentős áresést, valamint magasabb mértékű készüléktámogatásokat okoztak.

Növekvő adó

Az sem erősítette a Magyar Telekomot, hogy jelentősen, 27,5 milliárd forinttal emelkedett a magyarországi adótörvényben történt változások következében a nyereségadó. 2010. negyedik negyedévben egy egyszeri 14,6 milliárd forint összegű adójövedelmet számoltak el a magyar társasági adótörvény változása miatt, amelynek értelmében 2013-tól a magyar társasági nyereségadó mértékét 19%-ról 10%-ra csökkentették. 2011 novemberében az adótörvényt ismét megváltoztatták, és a korábban hatályos általános 10%-os társasági adókulcs helyett továbbra is a 19%-os adókulcs marad érvényben 2013-tól az évi 500 millió forintot meghaladó adóalap esetében. Ennek következtében a 2010. negyedik negyedévben könyvelt egyszeri halasztott adókötelezettségben történő csökkenést 2011. negyedik negyedévben visszaforgatták, így a csoport nyereségadója 15,0 milliárd forinttal nőtt.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 64,4 milliárd forintról mínusz 7,5 milliárd forintra esett. A működéshez kapcsolódó EBITDA ugyan csak kismértékben csökkent, a három egyszeri tétel, az SEC és a DOJ vizsgálatainak lezárásához kapcsolódóan képzett céltartalék, a Macedónia szegmenshez kapcsolódó értékvesztés valamint a magyarországi adóváltozások miatt növekvő nyereségadó következtében azonban 2011-ben nettó veszteség keletkezett.

Feltűnő még a beruházásra fordított költségek visszafogása is: a beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 8,0 milliárd forinttal 83,8 milliárd forintra mérséklődött 2011-ben 2010-hez képest. (A CAPEX teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 65,6 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 4,3 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 10,0 milliárd forintot, Montenegróban pedig 4,1 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.)

A cég nettó eladósodottsági rátája (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2011. év végén egyébként 34,1% volt.

CEO: recesszióra felkészülni!

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató egyébként így foglalta össze a vállalat pénzügyi helyzetét: „2011-ben a bevételek és a működéshez kapcsolódó EBITDA a vártnál kisebb mértékben csökkentek és így az előzetes célkitűzéseinkben jelzett 3-5%-os bevétel- illetve 4-6%-os EBITDA-csökkenésnél kedvezőbb eredményeket értünk el. A bevételek 2%-kal csökkentek 2011-ben a hagyományos telekommunikációs valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásoknál egyaránt tapasztalt, a vártnál kedvezőbb piaci környezetnek köszönhetően, míg a működéshez kapcsolódó EBITDA 1,3%-os csökkenése elsősorban a költséghatékonysági intézkedéseknek, továbbá a rendszerintegrációs és információtechnológiai üzletág korábbi évinél magasabb jövedelmezőségének köszönhető. A beruházások 2011-ben 8,7%-kal csökkentek 2010-hez képest, ami szintén kedvezőbb az előre jelzett 5%-os megtakarításnál.  A vezetékes bevételekre nagyon kedvezően hatott az energia kiskereskedelmi szolgáltatás, ami a Hoppá fix havidíjas díjcsomaggal és a több szolgáltatást összekapcsoló ajánlatokkal együtt azt eredményezte, hogy a múlt évben jelentősen lelassult a vezetékes vonalak számának csökkenése. A karácsonyi időszakban jelentős volt a készülékértékesítés és készülékcsere, mivel töretlen az érdeklődés az ügyfelek körében az okostelefonok és a hozzájuk kapcsolt adatcsomagok iránt. Az IPTV is fontos bevételi forrás volt, mivel az előfizetők számának emelkedése mellett nőtt a hozzáadott értékű szolgáltatások igénybevétele is. A rendszerintegrációs és információtechnológia üzletág 2011 utolsó két negyedévében tapasztalt kiemelkedő teljesítménye is felülmúlta korábbi várakozásinkat azok után, hogy a korábbi negyedévekben a vállalkozások vonakodtak új IT projekteket indítani".

A vezérigazgató ugyanakkor nem mutatkozott optimistának 2012 tekintetében: "várhatóan nem kerülhetjük el, hogy az eredményeinken megmutatkozzon az akár recesszióhoz is vezető romló gazdasági környezet hatása, miközben a szabadon elkölthető jövedelem csökkenésétől való félelmek is erősödnek. Ugyanakkor azon kezdeményezéseink, hogy új bevételforrásokat találjunk, most eredményesnek tűnnek, és reményeink szerint éves szinten stabilizálják csoportszintű bevételeinket. Ezek az új bevételforrások azonban alacsonyabb jövedelmezőségűek és várhatóan hígítják jövedelmezőségünk szintjét. Ennek következtében arra számítunk, hogy bár bevételeink éves szinten változatlanok maradnak vagy legfeljebb 2%-kal csökkennek, a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6%-kal mérséklődik. A spektrumvásárlás nélkül számolt beruházások várhatóan a 2011. évivel megegyező szinten maradnak, hogy elősegítsük a folyamatban lévő hálózatmodernizációt és a belső hatékonyságot növelő projekteket.”

Osztalék azért lesz

A Magyar Telekom igazgatósága egyébként részvényenként 50 Ft osztalék kifizetésére tett javaslatot a cég éves rendes közgyűlésének, amire április 16-án kerül sor. Az osztalékot május közepén fizetné a vállalat a részvényeseknek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.