Hirdetés
. Hirdetés

Műholdak a hackerek új csodafegyverei

|

Az orosz nyelvű kiberkém csoport, a Turla utáni nyomozása során a Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy a hackerek a csak letöltésre alkalmas műholdas internetkapcsolatokat használják tevékenységük és tartózkodási helyük elfedésére.

Hirdetés

Először "belehallgatnak" a titkosítatlanul áramló műholdas adatforgalomba, hogy azonosítsák a műholdas internetet éppen használók IP címét, majd kiválasztanak egy IP címet, amely mögé elrejtik a parancs és vezérlő (C&C) szerverüket a felhasználó tudta nélkül. Ezután a Turla által megfertőzött gépek utasítást kapnak, hogy küldjenek adatokat a műholdas kapcsolatot igénybe vevő, kiválasztott felhasználó IP címére. Az adat hagyományos vonalakon halad a műholdas internet szolgáltatóhoz, majd felkerül a műholdra, végül a műholdról a kiválasztott IP címre.

Hirdetés

Érdekes módon a legális felhasználó, akinek az IP címét a támadók a fertőzött gépekről való adatfogadásra használják, ugyancsak megkapja ezeket az adatcsomagokat, de szinte sosem veszi észre ezeket. Ez azért van, mert a Turla támadói utasítják a fertőzött gépeket, hogy olyan portokra küldjék az adatokat, amelyek az esetek többségében alapértelmezés szerint le vannak zárva. Így a számítógép egyszerűen eldobja ezeket a csomagokat, míg a Turla C&C szervere, amely nyitva tartja ezeket a portokat, fogadja és feldolgozza a beérkező adatokat.


Egy másik érdekessége a Turla taktikájának, hogy a hackerek közel-keleti és afrikai országok - többek között Kongó, Libanon, Líbia, Niger, Nigéria, Szomália és az Egyesült Arab Emírségek - műholdas szolgáltatóit használják. Az ezen országok internetszolgáltatói által sugárzott rádióhullámok általában nem foghatók Európában és az észak-amerikai területeken, nehézzé téve így a legtöbb biztonsági kutatónak, hogy kivizsgálja ezeket a támadásokat. A támadók bárhol lehetnek az általuk kiválasztott műholdas sugárzási tartományban, amelynek mérete meghaladhatja akár a több ezer négyzetkilométert is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.