Hirdetés
. Hirdetés

Nagy érdeklődés kísérte a FIRST LEGO League döntőjét

|

A HTRoboTeam, a TövisASAP és Nightbeast továbbjutását hozta a FIRST LEGO League budapesti döntője. Közel 2500 ember tekintette meg a helyszínen a versenyt és a mellé szervezett innováció kiállítást.

Hirdetés

Már előre sejteni lehetett, hogy egy valódi robotinvázió vár Budapestre, a FIRST LEGO League (FLL) Budapesti döntőjébe ugyanis előzetesen 20 csapat regisztrálta magát, a verseny mellé szervezett innovációs kiállítás ráadásul kis játékrobotokkal és nagy méretű humanoid robotokkal várta a látogatókat. A rendezvényen látható volt, hogy milyen az, amikor robotok szolgálnak fel a büfében, gépek segédkeznek a díjátadás lebonyolításában, vagy éppen segítenek szórakoztatni a legfiatalabb generációt, miközben a versenyasztalokon 9-16 éves versenyzők próbálják a legjobb eredményt elérni a robotjaikkal. Óbudán, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban egy napig látható vált a robotizált jövőnk, amit a helyszínen közel 2500 ember tekintett meg.

Hirdetés

A húsz nevezett csapatból végül hárman jutottak tovább. A Homoktövis Általános Iskola HTRoboTeam csapata, a szintén az újpesti iskolához köthető TövisASAP, valamint a bulgáriai Nightbeast. Ez a három csapat az, amely immár nemzetközi szinten versenyezhet, és egy lépéssel közelebb került a világdöntő felé.

Az FLL idei témáját az űrkutatás adta, így a rendezvényhez stratégiai partnerként az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi Üzleti Inkubátorháza is csatlakozott, segítve a csapatok mentorlását, felkészülését és a kutatások elbírálását. A zsűriben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, nyugalmazott dandártábornok. is aktívan szerepet vállalt, a felkészítésben pedig Szegő Károly űrfizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa is részt vett, a helyszínen pedig Vizi Pál Gábor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske- és Magfizikai Intézet munkatársa két előadásában mutatta be az űrkutatás múltját, jelenét és lehetséges jövőjét, több száz gyereknek kézzelfoghatóvá téve az űrtechnológiákat.

"Magyarországnak több mint 70 éves múltja van a világűr kutatásában. Fontos, hogy minél hamarabb, minél fiatalabb korban kezdjünk el érdeklődni azon területek iránt, amelyek a világűrhöz kapcsolnak minket. Ez nem csak a fizika, a mérnöki tudományok, vagy bármely természettudományos irány, hanem az orvosi területek, társadalomtudományok is határos területeknek számítanak" - fogalmazott megnyitó előadásában Ferencz Orsolya, Űrkutatásért Felelős Miniszteri Biztos megnyitóbeszédében, kiemelve az űrtechnológiák népszerűsítésének fontosságát. "A XXI. században a világűr nagyon sokat fog adni az emberiségnek, és egy olyan kapcsolatot kell kiépíteni a világűr és a Föld között, ami most a fiatalok kezében van" - tette hozzá Farkas Bertalan.

Az FLL versenysorozatban induló magyar csapatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017/2018-as tanévtől évente 7 millió forinttal támogatja, megtérítve a nevezési költségeket, illetve a továbbjutással kapcsolatos utazási kiadásokat - emlékeztetett előadásában Pálfi Erika, az Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője. "Ez a 2016-ban Magyarország kormánya által elfogadott Digitális Oktatási Stratégia része, ami egy nagyon széles körű, 76 pontból álló intézkedési terv, amelynek pillére többek között az eszközbeszerzés, 40 ezer pedagógus továbbképzése, valamint a konvergencia régióban több mint 100 ezer digitális eszköz kiosztása" - tette hozzá.

A Budapesten induló csapatokat emellett az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi Üzleti Inkubátorháza is támogatta, elkészítve a rendezvény hivatalos versenypólóját, és sapkáját a mentorálláson felül. "Akik erre a versenyre eljutottak, azok már mind győztesek, és nem csak a robotika, hanem az űrkutatás terén is rengeteg új ismerettel gazdagodtak" - fogalmazott Tandi Zsuzsanna, az ESA magyarországi Üzleti Inkubátorház vezetője.

A FLL nem csak a továbbjutó csapatokat, hanem a részfeladatokban legjobban teljesítő csapatokat is díjazza. A robot futásban a HTRoboTeam, a kutatásban a TövisASAP bizonyult a legjobbnak, míg a csapatmunka feladat első helyét megosztva kapta egy iskola két csapata, az Orka Robotics - 9.A és az Orka Robotics. A Robotépítésért járó dizájndíj pedig a Homoktövis Általános Iskolába került, amelyen a HTRoboTeam és a TövisASAP osztozhat. Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara által felajánlott legjobb előadó díjat a Fazekas Roboteam Junior kapta, akiknek Dr. habil. Lazányi Kornélia dékán, egyetemi docens adta át a különdíjakat. Míg az ESA a leglelkesebb csapatot díjazta, a Megyeri RobocSAPat nagy örömére. A zsűri különdíja az UMSZKIcSAPathoz került.

Az első tíz helyezett:
01 - HTRoboTeam (Homoktövis Általános Iskola)- 193 pont
02 - TövisASAP (Homoktövis Általános Iskola, Babits Mihály Gimnázium, ASAP) - 174 pont
03 - Nightbeast (Robopartans, Bulgária) - 158 pont
04 - Orka Robotics - 9.A (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) - 154 pont
05 - Megyeri RobocSAPat (Megyeri Úti Általános Iskola) - 151 pont
06 - Fazekas RoboTeam Junior (Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) - 146 pont
07 - Homoktövis2 SAP (Homoktövis Általános Iskola) - 145 pont
08 - Orka Robotics (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) - 137 pont
09 - BabitSAPps (Babits Mihály Gimnázium) - 130 pont
10 - KTMGo (Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium) - 125 pont

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.