Hirdetés
. Hirdetés

Nagy mészárlást csap böngészői közt a Microsoft

|

Jövőre a háromból gyakorlatilag csak egy marad porondon. A nagy túlélő, aki mindent visz, a Chromium alapú Edge lesz.

Hirdetés

2020. nyarának végén járunk, és a Microsoft jelenleg még mindig három böngészőt támogat: igen, köztük az elvileg már jó ideje kegyvesztett Internet Explorert, aztán ott az Edge eredeti verziója, még az elsőként használt motorral és végül itt az újrafaragott, Chromium motorra áthelyezett Edge is. Jövő ilyenkor azonban ebből a háromból kettőtől elbúcsúzhatunk.

Hirdetés

Egy augusztus 17-én kelt posztban a Microsoft felvázolta, milyen jövőt szán az Internet Explorernek és az eredeti Edge-nek. Szép lassan minden Microsoft szoftver eldobja a régebbi browsereket, így például november 30-tól a Teams nem támogatja többé az IE11-et. És egy év múlva,  2021. augusztus 17-én a Microsoft 365-ben is megszűnik az IE11 támogatása. 2021. március 9. után az eredeti Edge nem kap több biztonsági frissítést, amit - böngészőről, vagyis biztonsági szempontból erősen kitett szoftverről lévén szó - az első generációs Edge kivégzésének is tekinthetünk.

Az IE11 ugyanakkor, noha működése egyre korlátozottabbá válik, nem fog teljesen elenyészni, hiszen része a Windows operációs rendszernek, vagyis  csak akkor tűnik el végképp, amikor megszűnik annak az operációs rendszer változatnak a támogatása, amelyen telepítve van. De jövő augusztustól a Microsoft 365 appokkal és szolgáltatásokkal összekötő szálakat teljesen elvágja a Microsoft.

A Microsoft szerint az ősszel megjelenő Windows 10 20H2 csomagja eleve tartalmazza majd az új, Chromium alapú Edge-et, és a böngészőt nem is lehet törölni az Windows 10-ből, noha a fejlesztő nem tekinti azt az operációs rendszer szerves részének.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.